referendumi građanske inicijative / Za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu nije prikupljen dovoljan broj potpisa?

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Navodno, neki potpisi nisu valjani, neki nemaju OIB, među potpisnicima su i umrle osobe i državljani drugih zemalja

10.10.2018.
21:10
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu nije prikupljen dovoljan broj potpisa. Naime, pronađen je značajn broj potpisa koji nisu valjani, doznaje neslužbeno Večernji list iz visokog izvora u Ministarstvu uprave.

Kako donose Večernji i Jutarnji list navodno je u prebrojavanju potpisa pronađen velik broj nepravilnosti. Neki potpisi nisu valjani, neki nemaju OIB, među potpisnicima su pronađene i umrle osobe i državljani drugih zemalja, a navodno su se kopirale i potpisne liste s prošlog referenduma o braku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, inicijativa "Narod odlučuje" u međuvremenu je podnijela Ustavnu tužbu baš protiv Vladine odluke da potpise prebrojava Ministarstvo uprave. Utvrđivanje valjanosti potpisa održavalo se, poručivali su u Ministarstvu uprave, u kontroliranim uvjetima korištenjem sigurnih soba gdje je zabranjen unos mobilnih telefona, a tehnički dio posla odradio je Apis.

Markić bez komentara

Željka Markić koja stoji iza ove referendumske inicijative, nije htjela komentirati ovu informaciju sve dok ne postane službena.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je za Jutarnji list kako nema saznanja do kojih su došli mediji te da će javnost biti o svemu obaviještena kada Povjerenstvo dovrši svoj posao. 

"O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja. Očekujem da ću početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj od Povjerenstva i o tome ćemo izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost", kazao je Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo