Za ortopedski pregled bebe naručuju prije nego se rode

Muke zagrebačkih roditelja, koji su zbog dugih listi čekanja na ultrazvuk kukova beba bili prisiljeni plaćati svojoj djeci privatne preglede, mogle bi uskoro postati prošlost.

26.8.2010.
12:06
VOYO logo

Zagrebačka Vinogradska je bolnica, naime, odnedavno počela raditi ultrazvuk kukova malih beba, na što se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj danas u prosjeku čeka četiri do pet mjeseci, a na Šalati tek nešto kraće. U Vinogradskoj se, kako su potvrdili Novom listu, na pedijatrijskom odjelu, na red može doći za svega desetak dana.

Kako bi se na vrijeme utvrdile eventualne anomalije odnosno stupanj razvijenosti bebinih kukova i po potrebi uveli posebni ortopedski remenčići koji fiksiraju kukove, liječnici preporučuju da se prvi pregled bebe napravi u okviru prva tri mjeseca života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Klaićevoj se ovih dana na ultrazvuk naručuje tek za prosinac.

"Nitko nam nije rekao da se za pregled kukova moramo naručiti još prije termina poroda. Pa zar da čekamo četiri mjeseca i ugrozimo zdravlje svog djeteta?!", kaže ogorčeni tata jedne petomjesečne bebe koji je, zatečen duljinom čekanja na pregled u Klaićevoj, taj isti pregled kod privatnika u međuvremenu platio 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na isti način postupaju i drugi roditelji, a dosta je i onih koji su, ne želeći platiti ono na što imaju pravo preko zdravstvenog osiguranja, sa svojom bebom "potegnuli" do zabočke bolnice gdje se na red također dolazi za nekoliko dana.

Kod nekih privatnika se pregled i ultrazvuk plaća i do 500 kuna, a u nekim slučajevima roditelje može stajati i 2.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008170764006 arti-201008190334006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo