ogromna količina kiše / Za Kupu na snazi redovne mjere drugog stupnja: Komadina kazao da se se neće proglašavati izvanredno stanje

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Direktor Hrvatskih voda ističe da se prati i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo

17.9.2022.
16:41
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Čelništvo Hrvatskih voda je na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama u subotu u Delnicama izvijestilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stupnja zaštite od poplava. Sve službe su na terenu i prate situacij, a cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka, utvrđeno je na sastanku, kako prenosi Primorsko-goranska županija.

Na sastanku su sudjelovali župan Zlatko Komadina, načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac i pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Matko Škalamera, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je tom prigodom župan Komadina, kako stoji u priopćenju PGŽ.

 Gradonačelnica Mihelčić istaknula je da su nastale velike štete od poplava na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'iskopi puni vode' /

Karlovčani se pripremaju na obranu od poplave. Pune se vreće pijeskom, vrhunac vodostaja očekuje se sutra

Image
'iskopi puni vode' /

Karlovčani se pripremaju na obranu od poplave. Pune se vreće pijeskom, vrhunac vodostaja očekuje se sutra

Župan Komadina dodao je kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje i - iako se neće proglašavati elementarna nepogoda - Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji. “Radi se o velikom broju kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora postojati prohodnost”, rekao je župan, naglašavajući da ovakva situacija s poplavama nije bila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo. "U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume. Ti su vodostaji rezultat i klimatskih promjenama koje se događaju diljem svijeta", naglasio je Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Sudionici sastanka potom su obišli poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je poplavljen postav Prirodoslovnog muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo