Za HDZ iz državnih tvrtki izvukla milijune kuna

Tvrtka Nevenke Jurak Fimi media je pod istragom USKOK-a, zbog sumnjivog načina ugovaranja poslova s državnim tvrtkama. Pretpostavlja se da je zarada otišla HDZ-u.

13.1.2010.
12:30
VOYO logo

Policija i USKOK istražuju poslovanje Nevenke Jurak i njene tvrtke Fimi media, a na meti su posebno dokumenti u svim tvrtkama i državnim institucijama s kojima je ta marketinška tvrtka imala poslovni odnos.

Istražitelji traže i dokumentaciju u Hrvatskim autocestama istražitelji o trošenju kredita Europske banke za obnovu i razvoj koja je financirala gradnju dionice Županja - Lipovac. Zanima ih je li dio novca od EBRD-a utrošen za organizaciju tog otvaranja, na koju su u režiji Nevenke Jurak dovedeni čak i konji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona o istragama danas ne želi govoriti te medije usmjerava na svog odvjetnika Krešimira Vilajtović. No nedavno je poručila kako je poslove dobivala putem natječaja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tu njenu izjavu je opovrgnuo. Odande, pak, poručuju da su poslovi marketinških usluga bili izuzeti iz postupka javne nabave, kao i poslovi organizacije otvaranja dionica autocesta.

Samo prošle godine ta je tvrtka s državnim tvrtkama ugovorila poslova u vrijednosti oko 40 milijuna kuna. A u posljednjih pet godina ostvarila je prihod veći od 130 milijuna kuna. Prema pisanju Jutarnjeg lista, dio tog novca završio je na računima marketinške agencije bliske prijateljice Mladena Barišića, člana Odbora za marketing Hrvatske demokratske zajednice. No izvori bliski istrazi tvrde kako je taj novac bio namijenjen za HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišić je bio jedan od korisnika kredita Hrvatske poštanske banke, a često ga se moglo viđati uz Ivu Sanadera kojeg bi mogla "zakačiti" i ta istraga jer je Josip Protega pri ispitivanju kazao kako su ga političari zvali i raspitivali se za kredite. No Barišić je svoj kredit zatvorio prije no što su počela uhićenja bivših članova Uprave HPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike