ZA DESETAK DANA KREĆU NOVA PRAVILA ZA HRVATE: / Uvode se nove oznake, pogledajte što to znači za naše televizore, perilice, hladnjake...

Image

Europska unija od ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama

18.2.2021.
11:50
VOYO logo

Za manje od dva tjedna hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka. Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ kao stupnjem njegove energetske učinkovitosti, znajte da će isti takav od 1. ožujka nositi oznaku B.

To znači da ćemo odsad moći lakše uspoređivati efikasnost samih aparata i prema tome odabrati "pravi", koji je štedljiviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I izvori svjetlosti će imati nove oznake

Europska unija od ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama, od tamnozelene koje označavaju najmanje trošne do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti, prenosi Poslovni dnevnik.

Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje, a evo kako to objašnjavaju iz Energetskog instituta Hrvoje Požar u Zagrebu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski učinkovitiji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sustav ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Uređaj koji trenutačno ima klasifikaciju A +++ mogao bi dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je uređaj odjednom manje energetski učinkovit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo znači da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, što potrošačima olakšava odabir onog koji im odgovara i motivira proizvođače da postanu bolji. Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami", navode s Instituta, piše Poslovni dnevnik.

Od 1. rujna 2021. i izvori svjetlosti, odnosno lampe, žarulje i slično imat će takve nove oznake. Sve ostale grupe proizvoda dobit će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo