počelo odbrojavanje / Za 22 dana Hrvatski studiji nastavljaju ili se ukidaju, a rektor Boras 'pere ruke' od odluke

Nažalost, u tri godine koliko su imali na raspologanju po odaslanom Pismu očekivanja iz Ministarstva obrazovanja nije se ništa napravilo. Štoviše, vraćeni su dva koraka unazad ovog siječnja

21.11.2017.
8:29
VOYO logo

Hrvatskim studijima dani su odbrojeni - ostalo je još 22 dana do isteka roka kojeg su dobili od Ministarstva obrazovanja još 2014. godine za rješavanje svog pravnog statusa, točnije, stjecanja statusa fakulteta. 

PROČITAJTE VIŠE: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protivnom im slijedi "uskrata za djelatnost visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti", odnosno ukidanje Hrvatskih studija, piše Večernji list.

Nažalost, u tri godine koliko su imali na raspologanju po odaslanom Pismu očekivanja iz Ministarstva obrazovanja nije se ništa napravilo. Štoviše, vraćeni su dva koraka unazad ovog siječnja, kada su iz Sveučilišnog centra degradirani na Sveučilišni odjel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je za rješavanje problema samo potrebna volja rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, Hrvatski studiji ne mogu se pomaknuti s mrtve točke. 

Studenti kao ni zaposlenici nisu imali korist od rektora, pa sva sudbina Hrvatskih studija pada u ruke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. No, što god da odluči, bit će kriva za "nepoštivanje propisanih pravila" jer to je breme koje bi dočekalo svaku ministricu ili ministra obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji problem je što rektor Boras ne želi po tom pitanju ništa učiniti. 

Naime, najjednostavnije rješenje za Hrvatske studije je da rektor Boras donese odluku o osnivanju fakulteta na sjednici Senata koja je za 20 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada bi mu preostalo da imenuje obnašatelja dužnosti koji će imati rok od 6. mjeseci da sve pripremi za provedbu odluke, čime bi Hrvatski studiji dobili priliku i za odgodu za ispunjavanje uvjeta iz Pisma očekivanja Ministra obrazovanja, piše Večernji list.

No, njegov komentar na to bio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne donosim tu odluku. To donosi Senat", kazao je, zaboravivši pritom da upravo on ima glavnu riječ u Senatu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo