RJEŠAVAT ĆE ŽALBE / RTL doznaje: Za 15 mjesta na novom Visokom kaznenom sudu dvostruko više prijavljenih sudaca

Prvog siječnja 2020. Hrvatska bi trebala dobiti novi - Visoki kazneni sud

2.9.2019.
21:37
VOYO logo

U potkrovlju Županijskog suda. Dijelom možda i na trgovačkom. S posebnim, odvojenim ulazom - ovo će najvjerojatnije biti lokacija novog Visokog kaznenog suda. 

"Sve teče po svom predviđenom redu. Zakonom je određeno rok početka rada 1. siječnja 2020 godine. Ja sam  uvjeren da će taj datum biti ispoštivan", kaže Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj datum uvjereno je i Ministarstvo pravosuđa: ''Odlukom ministra pravosuđa donesenom na temelju članka 78. Zakona o sudovima za Visoki kazneni sud RH određeno je 15 sudaca. Oglas za imenovanje sudaca je objavljen u Narodnim novinama, što znači da je postupak imenovanja sudaca u tijeku.''

Kako doznajemo, na natječaj se javilo 30-ak sudaca. Ivan Turudić ne krije da će se javiti za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja imam namjeru se javiti, ali ne bi bilo pristojno prejudicirati odluku državnog sudvbenog vijeća. Državno sudbeno vijeće mora nekog imenovati sucem da bi se mogao javiti za predsjednika." 

Turudić poručuje kako je donio sve pravilnike. Nedostaje samo pravilnik o unutarnjem redu koji treba potvrditi Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"kad Vrhovni sud ocijeni kandidate za suce, on treba dostaviti te ocjene državnom sudbenom vijeću. I državno sudbeno vijeće će u zakonskom roku imenovati potreban broj sudaca."

Novom sudu lokacija mora biti na Zrinjevcu, poručuje Turudić jer je to najprirodnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko puta je Vrhovni sud, županijski sud je tu. Postoji adekvatan prostor za osiguranje dovođenje zatvorenih okrivljenika, mislimd a je to najbolji prostor i da za sada - kako stvari stoje - neće biti potrebno seliti trgovački sud", kaže Turudić.

Novi sud trebao bi Vrhovni sud rasteretiti za 90 posto, jer će to biti sud koji će odlučivati o žalbama protiv odluka županijskih sudova iz cijele Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo