UNUTARSTRANAČKA DEMOKRACIJA / Afera 'WhatsApp': Rat stranačkih struja ili su nepoznati HDZ-ovci ipak prešli granicu?

Izbačena HDZ-ovka vjeruje da se cijeloj skupini od osam izbačenih podmeće, ali tvrdi i da ne zna tko to čini

16.11.2019.
22:00
VOYO logo

Nakon što je HDZ bezuvjetno izbacio osam članova i članica iz Zagreba zbog spornih objava u Viber i WhatsApp grupama, izbačeni tvrde da im se podmeće i da su njihovi komentari bili konstruktivni i ukazivali na probleme i afere.

Iz USKOK-a i Hajduka i ostalih HDZ-ovih grupa Anita Prka Đurašić nije izbačena, ali je izbačena iz HDZ-a, a na pitanje je li u grupama HDZ-a širila mržnju, ona odgovara: ''Ne, nipošto. To je nespojivo s mojom osobnošću i karijerom. Oni ako to tvrde, pitanje je na temelju čega to tvrde: kakav je to scrrenshot, je li to original?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prka vjeruje da se cijeloj skupini od osam izbačenih podmeće, ali tvrdi i da ne zna tko to čini: ''Govor mržnje inače osuđujem, ali to trebaju osuđivati državni organi''.

Na pitanje misli li da tu ima posla za policiju i DORH, odgovara: ''Ako je to tako, onda je to trebalo predočiti tamo, ako je to istina''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije i DORH-a nema potvrde da se bave slučajem, no za zagrebački HDZ pod vodstvom Andrije Mikulića, dileme nije bilo. Baš kao ni za šefa zagrebačke Gradske skupštine Dragu Prgometa: ''Jedno je imati različitost mišljenja, a drugo je producirati govor mržnje. Svatko tko to radi ne može biti član ni jedne stranke, a kamoli HDZ''.

Oni se brane da nisu koristili govor mržnje, ali Prgomet konstatira: ''Mislim da sam bio jasan''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbačeni imaju šansu obraniti se pred Visokim sudom časti, napominju u HDZ-u.

''Puno nas je bilo članova grupa, čuo sam za te informacije, pokušao sam  sugerirati prijateljima da osvijeste da se radi o javnim grupama, nije to bila privatna korespodencija'', kaže Ivo Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke koje su ugledale svjetlo dana, pršte od govora mržnje i uvreda. Spominje se metak u čelo, a s teglicom ajvara aludira se na predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

''Kulturna kritika, neslaganje, to je OK. Govor mržnje - nemoguće, ne može proći. O tome se radi'', kazao je ranije Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekspresno izbačeni ne kriju da su kritizirali vodstvo, tvrde da su iznosili konstruktivne prijedloge, a sada najavljuju aktivnu obranu.

S druge strane, neki drugi slučajevi poput onog riječke Ivone Milinović o broju Srba i vrba, u HDZ-u još nisu okončani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo