WC / papirom po HDZ-u, u Osijeku pokopali Vladu

Prvi subotnji antivladini prosvjedi su, uz slab odaziv, održani u čakovcu, Virovitici, Đakovu i Sl. Brodu. U Rijeci se okupiklo 500-tinjak ljudi, u Splitu 200 do 300,

19.3.2011.
19:18
VOYO logo

Splitskim ulicama u subotu je marširalo između 200 i 300 prosvjednika. Krenuli su uobičajeno od Rive.

"Neka se saborski zastupnici solidariziraju i sebi smanje plaću!" pozvala je, uz odobravanje okupljenih Dejana Hem iz Zelenih Dalmacije. Među prosvjednicima su i ovoga puta radnice Uzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su prošli preko Rive, onda su Zagrebačkom ulicom stigli do zgrade Županije Splitsko-dalmatinske. Viču "Dole Vlada!" i "Dole Jaca!" , "Ko pada? Pada Vlada!" Pred sjedištem HDZ-a koje je čuvala policija, su vikali "HDZ lopovi" i bacili su četiri jaja ispred policajaca. Mimohod je završio na Rivi, minutom šutnje za Japan.

Petstotinjak prosvjednika okupilo se na subotnjem poslijepodnevnom anitvladinom prosvjedu u Rijeci. Nakon okupljanja ispred hotela Kontinental, povorka je krenula prema središtu grada izvikujući "Dolje Vlada, odmah i sada", "Vlado odlazi", "HDZ lopovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz već viđene transparente "Vlado odlazi! Slobodu, dostojanstvo i budućnost - ne damo!", pojavili su se i novi - ""Diskretna demokracija, ne trebamo stranke i vođe", "Imamo Hrvatsku (Švicarsku), a naša djeca i unučad - baje!".

Prolazeći ispred zgrade Grada Rijeke na Korzu nisu poštedjeli ni gradsku vlast uzvikujući "SDP lopovi". Na balkon sjedišta HDZ-a objesili su transparent - sliku čovjeka koji kopa po kontjenerima s ispisanom porukom - Ovako izgleda Hrvatska u režiji HDZ-a" i komentar "hoće li nam oporezivati i kopanje po kantama za smeće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorka je potom krenula ponovno prema platou ispred hotela Kontinental gdje su prosvjednike već čekale porcije graha, kako je Koordinacija prosvjednika Rijeka i najavila.

Gađali HDZ toaletnim papirom

Ranije se na središnjem Trgu Republike u Čakovcu okupilo 100-tinjak građana, kojima se obratila organizatorica skupa Maja Lesar, kći saborskog zastupnika Dragutina Lesara, koja je tražila ostavku Vlade i prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekavši da je HDZ-ova Vlada prodala sve što se dalo prodati, te da sada slijedi prodaja šuma, energije i voda, "a vjerojatno i zraka", Lesar je istaknula da su oni na vlasti doslovce prodali Hrvatsku. Najnovije zaduženje je samo kupovanje vremena, rekla je i poručila da ostanak HDZ-ove Vlade na vlasti košta nekoliko milijuna dnevno i da je stoga "smjena Kosoričine garniture potrebna što prije".

Prosvjednici su se nakon toga uputili prema sjedištu HDZ-a Međimurske županije u Ulici Ruđera Boškovića koje su gađali toaletnim papirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Virovitici 50, u Đakovu 20, U Sisku 70-ak prosvjednika

Na protuvladinom prosvjedu u Virovitici u 14 sati okupilo se pedesetak građana ispred zgrade Gradske uprave odakle su se uputili u šetnju gradskim ulicama uzvikujući : 'Svi na ulice!', 'Jaco, odlazi' , 'Tko to pada? Vlada!' i slično. Nezadovoljstvo su iskazali i transparentima kojima su, među ostalim, poručili : 'HDZ – kriminalna organizacija', 'Ujedinimo se i promijenimo sutra', 'Dosta tiranije i pljačke HDZ-a'.

Na treći protuvladin prosvjed u Đakovu došlo je samo dvadesetak građana. Njegov organizator, nezaposleni građevinski radnik Denis Sučić, nije skrivao razočaranje i ogorčenost slabim odazivom čime je zapravo samo nastavljen niz slabe posjećenosti prethodnih prosvjeda u Đakovu. Prosvjed je prošao bez transparenata i incidenata, tek uz povike: 'Jaco, odlazi!'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom Brodu tridesetero ljudi

Svega tridesetak Facebook prosvjednika okupilo se po hladnom, kišovitom i vjetrovitom vremenu u subotu pet minuta prije 12 sati u središtu Slavonskog Broda.

Praćeni budnim okom policije, prosvjednici su uzvikivali protuvladine parole, tražeći posao, prijevremene izbore i uhićenje korumpiranih političara. Nakon sat vremena, prosvjednici su se u miru i bez izgreda razišli svojim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Puli dvjestotinjak

Prosvjed u Puli je okupio tek 200-injak građana. Prosvjednici su uzvikivali uobičajene parole " dolje Vlada " i " Jaco odlazi ", te krenuli u mimohod gradom. Za razliku od prošlog puta kada su prosvjedovali ispred sjedišta HDZ-a, pulski su prosvjednici večeras bili i ispred sjedišta Zavoda za zapošljavanje.

Prosvjednici su minutom šutnje odali počast poginulima u Japanu. Sa Starčevićeva trga uputili su se u prosvjednu šetnju, ali nisu skretali prema HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokopali Vladu

Prosvjednici u Osijeku su, pak, "pokopali" Vladu RH. Križ na kojem piše "godina 2011, podižu nezadovoljni građani" donijeli su na središnji Starčeviće trg, na kojem se okupilo oko 200 građana.

Simbolično omotan lancem bio je ogranizator prosvjeda mladi Ivan Lončar. "Ako se oni ponašaju prema nama kao da ne postojimo, onda ću se i ja tako postaviti prema njima. Ne postoje ni oni za mene! Dignut ću im križ i zahvaliti što su nas sve okovali s nezaposlenima, s propašću gospodarstva. Skidam te okove jer neću nikome biti rob, bit ću uvijek svoj" kazao je Lončar skidajući lanac i stvaljajući ga na križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći prosvjed u Osijeku bio je najmanji dosad, na prvom se okupilo oko 1000, a na drugom 600 građana.

Prosvjednici su minutom šutnje odali počast poginulima u Japanu. Sa Starčevićeva trga uputili su se u prosvjednu šetnju, ali nisu skretali prema HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201103190033006 arti-201103180667006 arti-201103170041006 arti-201103180130006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo