VRLIKA ILI KIJEVO? / Najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu proglašava se Parkom prirode, ali ne mogu se dogovoriti gdje će biti sjedište

Image

Saborski zastupnici u petak se nisu mogli usuglasiti gdje bi trebalo biti sjedište javne ustanove koja će upravljati Parkom prirode Dinara - Kijevo ili Vrlika

29.1.2021.
11:48
VOYO logo

Ne sporeći potrebu da se proglasi park prirode Dinara, saborski zastupnici u petak se nisu mogli suglasiti gdje bi trebalo biti sjedište javne ustanove koja će upravljati parkom – u Vrlici ili Kijevu. Zakonom nije definirano gdje će biti sjedište, to treba dobro analizirati, vjerujem da će u ovih godinu dana Vlada tome pristupiti ozbiljno, odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

Dvojbi Vrlika ili Kijevo Hrvoje Zekanović (HS) dodaje i Knin, a skloniji je da to bude Kijevo. Zato, objašnjava, jer to zaslužuje zbog svega što je proživio u Domovinskom ratu, odlukom da sjedište javne ustanove bude u njemu država bi mu se iskupila za žrtvu koju je podnio, kazao je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Vučemilović (DP) za sjedište bira Vrliku, ali nije protiv Kijeva, te poručuje kako kod izbora ravnatelja parka ključna mora biti struka. Na čelu parka moraju biti najsposobniji, najkvalitetniji i najobrazovaniji, istaknula je i Anka Mrak-Taritaš (Glas),

O sjedištu parka i iz HDZ-a iznose različite prijedloge. Ante Bačić navodi da je Splitsko-dalmatinska županija, gdje je 60 posto parka, predložila Vrliku, Branka Juričev Martinčev kaže da je Šibensko-kninska županija inicirala Kijevo, koje je još 2006. bilo inicijator zaštite prirode tog kraja. Horvat tumači kako nije presudno gdje će biti sjedište javne ustanove, predviđeno je da će ona imati i ispostave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA DOBILA I 12. PARK PRIRODE! /

Evo što će čak 63.000 hektara novog zaštićenog područja značiti za Lijepu našu

Image
HRVATSKA DOBILA I 12. PARK PRIRODE! /

Evo što će čak 63.000 hektara novog zaštićenog područja značiti za Lijepu našu

Granice parka nisu najbolje

Dio zastupnika nije zadovoljan granicama budućeg parka prirode. Zašto Šarena jezera nisu uvrštena u park, pita Renata Sabljar Dračevac (SDP). U park nisu ušli najvažniji resursi Vrlike i Krčića, park izgleda kao lula, kaže Miro Bulj (Most). Nezadovoljan je što park presijeca vojni poligon Crvena zemlja, pa sarkastično predlaže da se poligon izmjesti na područje vjetroparka Krš-Pađene, gdje "vojska ima šta gađati".

Horvat odgovara da je granice parka odredila struka, umiruje i strahovanja da bi se na području parka mogli istraživati ugljikovodici. "Nema nikakvih istraživanja na području parka, istražni planovi Dinara 15 i 16 nisu u planu", bio je rezolutan Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici ističu kako je za lokalno stanovništvo važna gospodarska komponenta, a Josip Begonja (HDZ) pita koje će se djelatnosti moći obavljati u parku. To će biti definirano planom upravljanja, očekujemo da će to biti održivi turizam, lov, ribolov, rekreacija, pašarenje i planinarenje, odgovorio je Horvat i napomenuo da je na lokalnim jedinicama organiziranje takvih sadržaja.

Državni tajnik naveo je argumente zbog kojih se Dinara proglašava parkom prirode. Ona je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koje prelaze osam kilometara, bogata je endemičnim i ugroženim vrstama, obitavalište je preko tisuću biljnih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Park prirode obuhvatit će hrvatski dio planine Dinara, Troglava i Kamešnice, izvorišni i gornji dio toka Cetine te krška polja Hrvatačko, Paško i Vrličko. Prostirat će se na području dviju županija - Splitske i Šibenske i na površini od gotovo 63.000 hektara. Proglašenjem parka prirode Dinara zaštitit će se prirodne i druge vrijednosti masiva Dinara temeljene na ekološkim, krajobraznim i drugim vrijednostima, poručio je Horvat.

Dinara će biti 12. park prirode u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo