ČUDAN OŽUJAK / Vrijeme konstantno promjenjivo. Čak moguć i snijeg, ali od srijede opet sunce

Idućih dana na kopnu ostaje promjenjivo uz povremeno slabu kišu, češću u prvom dijelu ponedjeljka i tijekom utorka, a na Jadranu temperatura ostaje slična. Bit će promjenjivo te i dalje nestabilno

Sven Vorkapić

10.3.2024.
7:00
VOYO logo

Približava nam se ciklona s pripadajućim frontalnim sustavom. Znači to prvo dolazak toplijeg zraka ispred tople fronte pa će temperature biti malo više, ali znači i nestabilnije uvjete i kišovitije dane. U takvim okolnostima sutra ujutro i prijepodne uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

U unutrašnjosti uglavnom suho, osobito na istoku i sunčanije. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak i južni vjetar, a na moru jako, u Dalmaciji već i olujno jugo u jačanju. Jutarnja temperatura koji stupanj viša od današnje - na kopnu između 5 i 8 °C, duž obale i na otocima između 9 i 12 °C, ali u ovako vjetrovitim uvjetima činit će se hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj promjenjiva naoblaka, a uglavnom navečer povremena kiša i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, u gorju na udare i jak, a navečer u okretanju na zapadnjak. Bit će malo ugodnije nego danas - temperatura oko 17 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će se naoblačiti, ali ostat će uglavnom suho, tek u noći na ponedjeljak kiša. Puhat će uglavnom umjeren, prema kraju dana lokalno na udare jak jugoistočnjak i južni vjetar. Ovo će sutra biti najtopliji dio zemlje - temperatura će ponegdje biti i preko 20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka, povremeno uz malo kiše. Navečer se očekuje naoblačenje, sve češća kiša, najprije na sjevernom dijelu s obilnim pljuskovima praćenim grmljavinom, kasnije u noći na ponedjeljak i drugdje prema jugu. Bit će vrlo vjetrovito - jugo jako i olujno, prema otvorenom moru ponegdje čak i s orkanskim udarima, temperatura oko 16 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačno i sve kišovitije, a uglavnom kasno poslijepodne i navečer lokalno će biti obilne kiše i izraženih grmljavinskih pljuskova. I ovdje će puhati jako i olujno, na Kvarneru na udare i orkansko jugo koje navečer slabi i okreće na jugozapadnjak. U Lici i Gorskom kotaru umjeren i jak južni vjetar, ponegdje s olujnim udarima. Temperatura između 14 i 17 °C, u gorju i koji stupanj manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROGNOZA ZA KOPNO
Idućih dana na kopnu ostaje promjenjivo uz povremeno slabu kišu, češću u prvom dijelu ponedjeljka i tijekom utorka. U najvišem gorju može nakratko biti čak malo susnježice i snijega. Najviše sunca i najmanje oborina u srijedu. Početkom tjedna još ponegdje umjeren južni ili jugozapadni vjetar, zatim slabi, a zapuhat će povremeno slab do umjeren sjeverozapadnjak i sjeveroistočnjak, ali se dnevna temperatura neće značajnije mijenjati, samo jutra postupno malo hladnija.

PROGNOZA ZA MORE
Na Jadranu temperatura ostaje slična. Bit će promjenjivo te i dalje nestabilno. U ponedjeljak postupno smirivanje na sjevernom dijelu, ali će u Dalmaciji još biti dosta kiše, lokalno i nevera. Pljuskovi mogući i u utorak, ali u srijedu uz više sunca i prolaznu buru samo lokalno na jugu. Kraj radnog tjedna opet nešto promjenjiviji, a uz više oblaka moguće je malo kiše ili kakav pljusak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo