VRIJEME JE DA SE ZABRINEMO: / Na ulicama Zagreba dilaju se sve veće količine kokaina, istraživanje otkrilo strašne podatke

Image
Foto: Pixsell

DORH istodobno upozorava da je policija lani prijavila samo sedmero osoba za organizirani kriminal vezan uz zloporabu droga.

11.6.2018.
9:54
Pixsell
VOYO logo

Prema najnovijem Europskom izvješću o drogama, konzumacija kokaina u Zagrebu i dalje je u porastu.

Kako je vidljivo iz tablice, količina te droge u otpadnim vodama porasla je za 20-30 miligrama na 1000 stanovnika na dan. Porast koji je zabilježen u posljednje dvije godine veći je od sto miligrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EMCDDA

Evo kako se analizira količina droge

Analiza tragova kokaina u otpadnim vodama provedena je u okviru istraživanja koje je obuhvatilo nekoliko gradova te nadopunjuje rezultate istraživanja uporabe droga u populaciji.

U izvješću se objašnjava da su ovi rezultati prikazani u standardiziranim količinama (maseno opterećenje) tragova droga na 1000 stanovnika po danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizom provedenom 2017. godine najviše je maseno opterećenje benzoilekgonina, glavnog metabolita kokaina, otkriveno u gradovima u Belgiji, Španjolskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenoj Kraljevini, a vrlo niske razine zabilježene su u većini istočnoeuropskih gradova. Od 31 grada za koje postoje podaci za 2016. i 2017., 19 gradova prijavilo je povećanje, šest smanjenje, a šest stabilno stanje.

Rastući dugoročni trendovi bilježe se za mnoge od 13 gradova za koje postoje podaci za 2011. i 2017. godinu. U Španjolskoj je novo anketno istraživanje, ispitujući veliku učestalost uporabe, pokazalo procijenjenu uporabu visokorizičnog kokaina od 0,43 posto među osobama u dobi od 14 do 18 godina u 2016./17. U Njemačkoj je na temelju pitanja za utvrđivanje težine problematičnog uzimanja kokaina 2015. visokorizična uporaba kokaina među odraslom populacijom procijenjena na 0,20 posto. U Italiji je pak odrasla populacija, kojoj je potreban tretman zbog uporabe kokaina u 2015. procijenjena na 0,65 posto. U Portugalu je istraživanjem na temelju neizravnih statističkih metoda visokorizična uporaba kokaina procijenjena na 0,98 posto odrasle populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EMCDDA

Ova istraživanja rade se prije svega kako bi se moglo raditi na prevenciji uporabe droge, kao i na liječenju ovisnika, objašnjavaju u Europskom agenciji za monitornig droga koja izrađuje ovo izvješće.

Izgleda da je DORH prilično zabrinut

Svi detalji dijela izvješća koje se odnosi na Hrvatsku trebali bi biti predstavljeni idući tjedan na saborskom Odboru za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok istraživanje ukazuje na porast konzumacije kokaina u Zagrebu, podaci o potrošnji amfetamina i MDMA pokazuju određeni pad.

U ovom kontekstu zanimljiv je i podatak iz izvješća o radu Državnog odvjetništva RH u 2017. koje je objavilo da je policija lani prijavila svega sedam osoba za organizirani kriminalitet vezan uz zloporabu droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo