VRIJEDNOST TODORIĆEVIH TVRTKI PADA, ALI...: / Tko to potiho kupuje jeftine dionice Leda, Jamnice i Belja?

Image

Vrijednost dionica Agrokorovih tvrtki jučer je padala po dvoznamenkastim brojkama.

13.4.2017.
8:26
VOYO logo

PANIKA NA ZAGREBAČKOJ BURZI: Strmoglavila se vrijednost dionica Todorićevih poduzeća, ali i Crobex index

Image
PANIKA NA ZAGREBAČKOJ BURZI: /

Strmoglavila se vrijednost dionica Todorićevih poduzeća, ali i Crobex index

Image
PANIKA NA ZAGREBAČKOJ BURZI: /

Strmoglavila se vrijednost dionica Todorićevih poduzeća, ali i Crobex index

No, iako ulagači ubrzano rasprodaju dionice Agrokorovih tvrtki koje drže, ima i kupaca. Tako je Belje izvijestilo Zagrebačku burzu da je jučer primilo obavijest Agram Investa o stjecanju ukupno 6.326.779 dionica te kompanije, što čini nešto više od 13,8 posto temeljnog kapitala tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupci dionica Leda i Jamnice su strani fondovi?

Isti je ulagač stekao i ukupno 475.000 redovnih dionica Vupika, čime je njegov udio u temeljnom kapitalu dosegnuo više od 9,8 posto. Službenih podrobnijih informacija nema, ali upućeni smatraju da je riječ o aktivaciji zaloga za prije davane kredite kompanijama.

Kako piše Jutarnji list, potiho se kupuju i dionice Leda i Jamnice. Ukupan promet dionicama Leda jučer je, prema podacima s burze, iznosio oko 8,3 milijuna kuna, dok je dionicama Jamnice protrgovano nešto više od dva milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbene informacije iz financijskih krugova kažu da su kupci dionica Leda i Jamnice strani fondovi. Ipak, više od toga jučer se nije moglo doznati jer su i među samim financijašima kružile dvije verzije. Prema jednoj, kupac je određeni britanski fond koji na ovaj način priprema teren za eventualno preuzimanje tih kompanija u budućnosti.

Prema drugoj verziji, pak, riječ je o američkom fondu koji investira u posrnule kompanije i potom prodaje njihove dionice kada one ponovno počnu rasti. Dio naših sugovornika s kojima smo jučer razgovarali smatra da je ova posljednja verzija izglednija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da netko prepoznaje svoj interes u niskoj cijeni kojom se trenutačno trguje dionicama tvrtki iz koncerna Agrokor", kaže jedan upućeni sugovornik.

Dodaje kako se, vjerojatno, radi o špekulantima. Ipak, dobra je vijest da čak i ako je riječ o špekulantima, to znači da ulagači, koji svoj novac usmjeravaju u dionice Agrokorovih tvrtki, očekuju da će se njihovo poslovanje u skoro vrijeme stabilizirati. I u brokerskim krugovima smatraju da su to špekulativna ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema veze s dokapitalizacijom

"Vjerojatno je riječ o špekulativnom ulaganju jer nitko u ovom trenutku ne zna ni koliko točno iznose dugovi Agrokora, ni kako će se on konvertirati u kapital društva. Drugim riječima, mnogo je tu nepoznanica i takve su odluke, na kraju, stvar procjene svakog pojedinog ulagača", kaže jedan broker.

Ono što se sa sigurnošću može reći jest da aktualni 'šoping' dionica dijela kompanija iz sastava Agrokora nema veze s najavljenom mogućnošću dokapitalizacije. Naime, dokapitalizacija Agrokora, odnosno tvrtki iz njegova sastava, dugoročni je cilj koji će se ostvariti tek na kraju procesa restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo