sve hitne službe na terenu / Vrhunac vodnog vala prolazi kroz Karlovac: 'Poduzeli smo sve mjere da box barijere zadrže poplavne vode'

S nabujalim rijekama bore se u Hrvatskoj Kostajnici i na području Karlovca

14.5.2019.
22:35
VOYO logo

Poslije kiše možda dolazi sunce, ali prije sunca u mnoge su krajeve Hrvatske stigle poplave. S nabujalim rijekama bore se u Hrvatskoj Kostajnici i na području Karlovca.
Tamo je voda došla do dvorišta 20 kuća, i potopila 20 cesta.

Najveće probleme imaju stanovnici  Male Švarče, Logorišta i Mostanja, naselja koja su uvijek prva na udaru.  Korana i Mrežnica i dalje rastu, ali situacija bi se tijekom noći trebala stabilizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj su kuće doslovno na rijeci Uni, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. No postavljanje box barijera i ispumpavanje vode očito je urodilo plodom jer, za razliku od proteklih godina, kuće nisu ugrožene. Ukoliko vodostaj prijeđe 470 centimetara, u Kostajnici će isključiti struju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije pet godina je poplava ušla pola metra u kuću. Pa smo preventive radi podigli namještaj. Strah nas je. Voda raste", kaže Dinka Bajramović, Hrvatska Kostajnica.

"Pripremljena je pitka voda. Cisterne stižu iz Siska. S HEP-om smo dogovorili isključivanje struje ako dođe do vodostaja 470cm. I spremni smo poslije na dezinfekciju", kaže Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hravatske Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj u koju je prodrla voda, o čemu smo izvijestili još jučer, je selo Korana kod Plitvica. Danas otamo stižu nevjerojatni prizori: automobila zavezanih za stabla, plutajućih poljskih zahoda, poplavljenih dječjih igrališta. 
Neki su stanovnici i turisti zato evaukirani. Zbog svega je poplavljen i dio nacionalng parka Plitvička jezera. 

"Auti su bili u vodi, pa smo ih izvukli, ali izgleda malo kasno. Ne pali ni jedan, vukli smo ih ručno", kaže Mirko Luketić, Korana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sam i rođena, nikad ovako velikih poplava nije bilo. Ovo je iznimno i ekstremno. Prvi put. Želim se zahvaliti DVD Rakovica i Drežnik koji su spasili moju kuću", kaže Ljubica Špoljarić, Korana.

Željeznjak: "Vrhunac vodnog vala prolazi kroz Karlovac"

Biljana Željeznjak, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu rekla je kako još ne možemo reći da je najgore prošlo jer se već dva dana pripremamo za vrhunac vodnog vala koji u ovim satima prolazi kroz Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzeli smo sve potrebne mjere da bi box barijere zadržale poplavne vode karlovačkih rijeka izvan naseljenih mjesta".

Ovisno o potrebi, na terenu je od 100 do 150 vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je drugi vodni val, koji ćemo zahvaljujući box barijerama propustiti kroz Karlovac bez šteta za naselja koja se nalaze uz Koranu i Mrežnicu - Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Turanjski Poloj i Turanjski Lug", kazala je Željeznak.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo