APOKALIPTIČNE SCENE /

Zeleni otok potpuno odsječen, voda je ušla u kuće. 'Ostat će poplavljen nekoliko dana'

Sve vodne građevine su pregledane, a dodatno se pregledava i hidrotehnička oprema, te se nastoji pomoći stanovništvu koje ima vikendice na nebranjenim područjima, predviđenima za plavljenje

25.9.2024.
6:49
VOYO logo

Vrhunac vodenog vala je stigao u Hrvatsku. Na Dunavu su poduzete sve pripreme kako bi val bio uspješno "ispraćen" iz Hrvatske, izvijestili su u utorak ministrica zaštite okoliša Marija Vučković, Stožer Civilne zaštite i Hrvatske vode. Nakon sjednice osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković izjavila je kako se radi o jednom od pet povijesno najvećih vodenih valova u Hrvatskoj, ali ipak značajno manjeg od onoga iz 2013. godine.

Novo:

Vodeni val stigao je u Batinu i poplavio okolno područje. Pod vodom je vikendaško naselje Zeleni otok koje je zbog poplave potpuno odsječeno. Danijel Frtalj iz Civilne zaštite otkrio je da je na Zelenom otoku ostala još jedan obitelj, odnosno supružnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na fotografijama sa Zelenog otoka vidi se kako je Dunav poplavio igrališta, dvorišta i kuće, a mnogima se moraju oslanjati na čamac ako žele stići s jednog mjesta na drugo.

Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL
Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL

"Ravnateljstvo civilne zaštite angažiralo je operativne snage i s ostalim sudionicima sustava stavili su u stanje pripravnosti i dodatne snage u slučaju potrebe. Kuće su potopljene, a na području Zelenog otoka je jedna obitelj. Prije nekoliko dana bilo ih je desetak, možda njih 10-12 koji su napustili područje" istaknuo je Frtalj obilazeći poplavljeno područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da je Ravnateljstvo civilne zaštite u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i jedinicama lokalne samouprave, konstantno se provjerava stanje i obilaze ljudi više puta dnevno.

Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL
Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL
Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL

Na pitanje reporterke Pixsella donose li oni stanovnicima hranu, Frtalj ističe da za sada imaju sve što im je potrebno. "U slučaju potrebe imaju svoje plovilo, a ako se nešto baš dogodi, zovu 112", objasnio je.

Teško je reći koliko će Zeleni otok biti poplavljen, no procjenjuje se da će potrajati nekoliko dana. "Prvi put sam tu, no lokalnom stanovništvu se ovo događa više puta godišnje", dodao je.

Ranije:

Sve vodne građevine su pregledane, a dodatno se pregledava i hidrotehnička oprema, te se nastoji pomoći stanovništvu koje ima vikendice na nebranjenim područjima, predviđenima za plavljenje. Uvjerena sam da smo učinili sve što je moguće kako bi vodeni val bio mirno ispraćen iz Hrvatske, poručila je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj će prema sadašnjim procjenama biti 60-tak centimetara niži od prvih prognoza pa direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković očekuje da će dio vodenog vala amortizirati Kopački rit, kako bi nizvodni vodostaji bili što niži. Obavljene su sve potrebne pripreme kako bi se dočekao vodostaj Dunava kod Batine, koji će biti veći od 700 centimetara.

Image
IZDANA UPOZORENJA /

Otok u pripravnosti zbog velikih poplava: 'Preko noći potopljena nam je kuća'

Image
IZDANA UPOZORENJA /

Otok u pripravnosti zbog velikih poplava: 'Preko noći potopljena nam je kuća'

Ništa se ne smije prepustiti slučaju jer su svi vodostaji iznad 700 centimetara ozbiljni, tako da će sve snage biti u pripravnosti, uz danonoćna dežurstva i potpunu spremnost 300 pripadnika Hrvatske vojske za eventualne intervencije, kaže Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se izvanredne mjere obrane od poplava provoditi do nedjelje, a očekuje da bi se situacija mogla početi normalizirati od ponedjeljka.

Načelnik osječkog Gradskog Stožera Civilne zaštite dogradonačelnik Dragan Vulin kaže da su projekcije za iduće dane su ublažene. Očekuje se vodostaj od oko 400 centimetara, što nije problematično niti dramatično.

U lipnju ove godine imali smo vodostaj Drave od 427 cenitmetara, u kolovozu prošle godine 418 centimetara, ni onda nije bilo nikakvih problema pa da ih ne očekujemo niti sada, dodao je Vulin. Očekuje se prelijevanje Drave na šetnicu na lijevoj obali, što je očekivano jer to je namjerno projektirana retencija, kako ne bi dolazilo do višeg vodostaja.

Vulin je ipak zamolio građane da se, zbog svoje sigurnosti, ne kreću tim područjem. Ni jedna kritična točka u Osijeku ne postoji, isključili smo javnu rasvjetu kod šetnice na lijevoj obali jer će nakon prelijevanja Drave instalacije biti pod vodom, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Desetak najhrabrijih ostalo je u kućama iako sutra stiže vrhunac vodenog vala

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo