OSJETAN PAD TEMPERATURE / Nažalost, još nije gotovo: Stiže novo izraženije nevrijeme; Vakula otkriva što sve možemo očekivati u kolovozu

Image
Foto: Sime Zelic/Zvonimir Barisin/Borut Zivulovic/PIXSELL

'S obzirom na to da prognostički modeli ukazuju na mogućnost veće količine oborine, treba se pripremiti na mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Osjetno će osvježiti, osobito u unutrašnjosti. Nestabilno će biti i u danima vikenda', navodi Tea Blažević

2.8.2023.
7:45
Sime Zelic/Zvonimir Barisin/Borut Zivulovic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj će u srijedu biti na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, ujutro na istoku ponegdje uz malo kiše, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Sredinom dana i poslijepodne mogući su kratkotrajni pljuskovi, uglavnom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Na Jadranu većinom umjereno jugo i južni vjetar, prijepodne na sjevernom dijelu prolazno jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32 stupnja Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osjetno će osvježiti'

Kako za N1 navodi meteorologinja Tea Blažević, u petak stiže nova izraženija promjena, s lokalno obilnijim pljuskovima praćenim grmljavinom, većinom u zapadnoj i središnjoj unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Image
GADNA OLUJA U SLOVENIJI /

Pogledajte treutak kada se nad Ilirskom Bistricom razvio tornado: 'Srećom, trajao je samo par minuta'

Image
GADNA OLUJA U SLOVENIJI /

Pogledajte treutak kada se nad Ilirskom Bistricom razvio tornado: 'Srećom, trajao je samo par minuta'

"U noći na subotu obilna oborina širit će se i na područje Dalmacije. S obzirom na to da prognostički modeli ukazuju na mogućnost veće količine oborine, treba se pripremiti na mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Osjetno će osvježiti, osobito u unutrašnjosti. Nestabilno će biti i u danima vikenda", navodi Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, pak, navodi kako se danima najavljuje da će početkom kolovoza biti promjenjivo vrijeme, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za doba godine, a osobito tijekom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene. Nakon pljuskova s grmljavinom u utorak kasno navečer, ponovno se očekuje isto, najvjerojatnije u drugom dijelu petka i u subotu prijepodne.

Kolovoz ipak stabilan i razmjerno topao?

"Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i u južnijim krajevima. Stoga bi valjalo pozornije pratiti svakodnevne vremenske prognoze i posebice upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a. Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u srpnju, nego diljem Hrvatske i bliže okolice", navodi Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jesen? 'Ne trebamo se bojati ni hladnoće ni suše'

Dodaje ako se ostvare trenutačno najvjerojatnije prognoze za jesen, razdoblje rujan-studeni - ne trebamo se bojati ni hladnoće, ni suše.

"U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina oborine vjerojatno će biti viša/veća od prosjeka. Ali naravno, riječ je o dugoročnoj prognozi, koja ima još puno prostora za napredak", zaključuje Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Stiže velika količina kiše i grmljavinsko nevrijeme: Moguće bujične nevrijeme

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo