OPASNOST JE I DALJE VELIKA / Izdana nova upozorenja Meteoalarma, ali i Estofexa: Moguća čak i jača nevremena! Oluje, obilna kiša, tuča, pijavice...

Image
Foto: PIXSELL/ESTOFEX

Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, tuča, a moguće su i pijavice

16.9.2022.
7:39
PIXSELL/ESTOFEX
VOYO logo

Noć je za stanovnike Čazme i okolice protekla u otklanjanju posljedica razornog nevremena. Popravljala se električna mreža i raščišćavale prometnice. Građani, kojima je olujno nevrijeme uništilo krovove ili polomilo prozore, prvo su sami pokušali popraviti štetu, a zatim su im pomagali vatrogasci, civilna zaštita i druge službe. Podsjetimo, nevrijeme je u četvrtak zahvatilo područje Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 u Bjelovaru je popodne zaprimio više dojava o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite, predstavnici stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica. Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi, a zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Image
SLIJEDI BESANA NOĆ /

Nevrijeme poharalo Čazmu: Ozlijeđeno je dijete, srušen dalekovod, razvaljeni krovovi i prevrnuti kamioni

Image
SLIJEDI BESANA NOĆ /

Nevrijeme poharalo Čazmu: Ozlijeđeno je dijete, srušen dalekovod, razvaljeni krovovi i prevrnuti kamioni

Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je uzrokovalo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom u popodnevnim satima zahvatilo je i Osječko-baranjsku županiju – područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Dojave su se prije svega odnosile na pad drveća na prometnice, a jedna dojava je bila o oštećenim krovovima kuća u Bizovcu. U Virovitičko-podravskoj županiji nevrijeme je zahvatilo dijelove Slatine i Orahovice, a zaprimljeno je nekoliko dojava o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su sve žurne službe koje rade na uklanjanju posljedica nevremena. I Zagreb je jučer zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme.

"Uslijed jake kiše i vjetra, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je večeras više dojava o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama", piše Civilna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većem dijelu zemlje jutros je oblačno s kišom i pljuskovima, ponegdje i grmljavinom. Lokalno ima obilnije oborine. Kako na mjestima količina kiše značajno premašuje drenažni kapacitet kanalizacijskog sustava, moguće su bujične i urbane poplave. Na snazi je i upozorenje hidrološkog sektora DHMZ-a.

"Sjeverozapadno od naših krajeva formirala se plitka ciklona, no još će se produbljivati i tako podržavati nestabilne i kišovite vremenske prilike. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme, na što upozorava sustav Meteoalarm DHMZ-a, koji je na višem stupnju za gospićku regiju, riječku, karlovačku, kninsku i splitsku. Na moru su lokalno moguće nevere pri čemu ne možemo isključiti niti pojavu pijavica", navodi meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, tuča, a moguće su i pijavice, piše Estofex.

Image
Foto: Estofex

Estofex je izdao je drugi stupanj upozorenja na oluje

Subota donosi i olujnu buru, naprije na sjeverni Jadran, a potom će se širiti i na ostatak obale, stoga treba računati na probleme u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U subotu se očekuje ulazak ciklone centrom nad Jadran, stoga će biti vrlo kišovito i pljuskovito, osobito u predjelima duž obale Jadrana", navodi Tea Blažević. Dodaje kako se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje postupno smirivanje i razvedravanje. Nedjelja će biti većinom suha, no bit će osjetno hladnije, osobito tijekom jutarnjih sati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo