nije ugradio razdjelnik / Vrdoljak za RTL Direkt: 'Vlada ne može računati na HNS, mi ne pregovaramo s ekstermistima i populistima'

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostujući u RTL Direktu pojasnio je svoju ulogu u pokretanju arbitraže u Londonu u slučaju INA-MOL

20.4.2016.
22:45
VOYO logo

Zašto niste htjeli ići na neki dogovor s MOL-om nego ste ih tužili i sada se komplicira politički život u Hrvatskoj?

Mi smo odgovorili. Naš postupak je odgovor na njihovu pokrenutu arbitražu. Mi smo prije toga imali pisani dokument i nudili sporazum da ne pokreću arbitražu i ne naplaćuju tih 2,5 milijuna kuna, 3 milijarde kuna. To je arbitraža u Wahingtonu koju je pokrenuo MOL tereteći Hrvatsku za neizvršavanje ugovora koje je potpisao Sanader. Zamolio sam ih da to ne čine, nego da se pokušamo dogovoriti. Oni su inzistirali. Tada smo mi pokrenuli arbitražu kao odgovor. Dokaz nisu bili sudski procesi u Hrvatski, nego oni koje smo donijeli na arbitražu koji pokazuju da je do ugovora došlo na ilegalne načine i ne poštujući proceduru Vlade. Ja sam optimist i vjerujem da ćemo tu arbitražu dobiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Jozo Petrović tvrdi kako bi to bilo bolje i jeftinije nego sve ove odvjetničke kuće koje država plaća za arbitražu?

Slažem se, ali ne može biti jeftinije ako vas se tuži za tri milijarde kuna. Slažem se da je dogovor najbolji, ali ne taj dogovor da 'ubijem' INA-u, da ugasim rafinerije i proizvodnju, platim im tri milijarde kuna i pretvorim se u malu podružnicu MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je Petrov rekao da prema njegovim saznanjima naša pozicija protiv Mađara na arbitraži u Londonu stoji jako dobro. Kakve su bile vaše informacije prije nego ste otišli iz Ministarstva?

Uvjeren sam da će pravda na kraju pobijediti. Dokazi koje iznosimo vjerujem da će pokazati kako su ugovori sklopljeni na nelegalan način i da ih treba poništiti, a ne platiti odštetu. Jesam optimist, ali nisam toliko neozbiljan da više komentiram. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vama poznata ikakva uloga Joze Petrovića u cijeloj toj priči?

Tada jest, ali kada sam se uhvatio toga znao sam da će me svatko privatno, poslovno i politički pokušati diskreditirati. Nisam htio da prostituiram situaciju na dnevnopolitičkoj razini, ali sada informacije polako izlaze van. Bio sam jako informiran o cijelom procesu, ali nije bilo pametno da se to tako na van komunicira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje koje još nitko nije otvorio, a zaboravilo se na njega jest privatizacija kutinske Petrokemije za koju je ponudu dostavio MOL. Vi ste taj proces privatizacije zaustavili. Zašto?

Kutinska Petrokemija je prije par godina bila u gubitku na godišnjoj razini 150 milijuna kuna. Oni su 2015. godinu završili u plusu. Sada se treba donijeti odluku o drugoj fazi restrukturiranja i nove dokapitalizacije. Hrvatska je vlasnik 44 posto dionica INA-e. S mirovinskim fondovima je to 48 posto. MOL ima 49 posto dionica INA-e. Sanader i ta ekipa konzultanata je dala upravljanje INA-om za samo jedan posto. Obranimo INA-u. Kada obranimo INA-u, neće biti problema s Petrokemijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je ovo dovelo je do spekulacija oko preslagivanja Vlade i tu se dosta računa na HNS da bi mogli uletjeti umjesto Mosta?

Više desetaka puta sam ponovio da nećemo ući u ovu Vladu. HNS je završio svoje unutarstranačke izbore. Točno smo definirali svoj program. Nećemo nikada sjesti za stol s ekstermistima i populistima. Nitko ne treba računati na nas. Mi smo jedna konstruktivna oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li sigurni u svih Vaših devet zastupnika?

Apsolutno. Nemojte uopće kalkulirati s našim ljudima, oni će biti ministri nakon idućih izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li vi ugradili razdjelnik doma? 

Ne, jer nemam takav tip grijanja. Ja imam plinski bojler. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo