KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR! / Vrdoljak ponudio kompromis, Plenković ga prihvatio; HNS-ovci sutra glasuju za proračun

Image
Foto: Pixsell

'Stav HNS-a je jasan već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima. Na potezu je premijer.

30.10.2019.
15:13
Pixsell
VOYO logo

NOVO 17:45 - HNS i HDZ postigli su dogovor. Ivan Vrdoljak je potvrdio da je ponudio Plenkoviću kompromis koji je on prihvatio.

U idućoj godini, od 1. srpnja, koeficijenti u obrazovanju bi rasli dva posto u slučaju da se ne pronađe kompletno rješenje za povećanje koeficijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je prijedlog rješenja da osim rasta osnovice, od kraja lipnja koeficijenti u obrazovanju rastu za još dva posto, ako do tada ne dođe do nekog cjelovitog rješenja o koeficijentima, javlja Jutarnji.

"Od 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2 posto. Nismo inzistirali na tome da ta uredba mora biti donesena sutra prije proračuna, ali je to politički dogovor koji će biti predstavljen i sindikatima. Veseli me da pored rasta osnovice od 2 posto imamo rast koeficijenta na pola godine od još 2, jasno šaljemo poruku da očekujemo da oni koji najviše rade na reformi i dalje budu aktivni. Moj prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a će biti da prihvatimo ovaj prijedlog premijera i da sutra dođemo na sjednicu Vlade", rekao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li sindikati biti zadovoljni odgovorio je da je tu kao predsjednik HNS-a i koalicijski partner i gleda s aspekta provedbe reforme i strategije obrazovanja i politike, a ne kao član sindikata.

"Nisam sindikalac i koliko znam želja sindikata bila je rast plaća u koeficjentima 6,11 posto", rekao je, dodajući da će konačni rezultat tijekom 2020. biti rast plaća od 8,12 posto, što znači da za toliko u apsolutnom iznosu rastu plaće, korekcija koeficijenta se radi, a cjelokupna uredba vodit će računa o ispravku nepravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li to pobjeda HNS-a odgovorio je kako je to bio dogovor o proračunu.

"Bio je to dogovor oko proračuna, ne bih to tako procijenio. Ne treba se nitko osjećati ni ucijenjen ni podcijenjen", rekao je i dodao kako zajedno rade na reformi obrazovanja i drugome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ako to nije pobjeda, je li bila predstava HNS-a, Vrdoljak je rekao kako ga čekaju zbog sjednice Predsjedništva stranke.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:50 - Završio je koalicijski sastanak.

Razgovori između HDZ-a i HNS-a nastavljaju se u bilateralnom formatu, nakon što su na koalicijskom sastanku svi članovi vladajuće koalicije razgovarali u pitanju odnosa između partnera u Vladi, izjavio je u srijedu predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu", rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u Vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma", dodao je.

Pupovac je rekao da ne može govoriti što su bili detalji razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla", ocijenio je Pupovac.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u srijedu kako dolazi na koalicijski sastanak čuti koja će biti ponuda za rješenjem situacije s učiteljima u štrajku rekavši kako je na potezu premijer Andrej Plenković.

"Stav HNS-a je jasan već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima. Na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke", kratko je kazao Vrdoljak prilikom ulaska u Banske dvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ov potpredsjednik Vlade ušao je u Banske dvore na stražnji ulaz i time izbjegao novinarska pitanja. Sastanak vladajuće koalicije je počeo u 14:30 sati. Na njemu će ministar Zdravko Marić predstaviti proračun za iduću godinu, a HNS je ranije najavio kako proračun neće podržati ako se ne ispune zahtjevi prosvjetara koji traže veće koeficijente. HDZ zasad ne pokazuje da je spreman to ispuniti.

Image
MINISTAR BUTKOVIĆ O KRIZI U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: /

'Pada kiša, ali Vlada ne. I dalje imamo 76 ruku... I više'

Image
MINISTAR BUTKOVIĆ O KRIZI U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: /

'Pada kiša, ali Vlada ne. I dalje imamo 76 ruku... I više'

Jandroković: Sve opcije su otvorene

Na dolasku u banske dvore novinari su presreli i predsjednika Sabora Gordana jandrokovića koji kaže da je HDZ artikulirao svoju poziciju, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas će biti važan sastanak, a kakav će biti ishod, vidjet ćemo, ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći, mogu nagađati, a to ne bi bilo ozbiljno", dodao je.

Istaknuo je da se proračun mora donijeti do 31. prosinca te da dotad ima vremena, ali da je Vlada to ranije željela napraviti kako bi se smanjile napetosti i mirno ušlo u predsjedničku kampanju. "Ali, evo, stvari se odvijaju na ovaj način", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li moguće da HNS ostane dio Vlade, a da ne glasa za proračun, Jandroković je rekao da mu je to teško zamisliti.

"'Ajmo vidjeti kakav će danas biti sastanak, pa ćemo razgovarati o mogućnostima. Sve su opcije otvorene, svaka stranka ima svoje vizije. Kad završi sastanak, imat ćete sve informacije", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-OVAC ŠTROMAR O NAPETOM STANJU U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: ‘Mi sigurno nećemo sjediti u Vladi, a glasati protiv’

Fuchs: Razgovaram s premijerom o koeficijentima

Bivši ministar obrazovanja iz redova HDZ-a, a sada premijerov savjetnik za provedbu kurikularne reforme Radovan Fuchs poručio je u srijedu kako će s premijerom Andrejem Plenkovićem raspravljati "oko koeficijenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idem se razgovarati s premijerom oko koeficijenata. Još se razgovara sa sindikatima, a ja premijera savjetujem", kratko je kazao Fuchs na ulazu u Vladu prije početka sastanka vladajuće koalicije.

Koeficijenti složenosti poslova glavna su točka neslaganja sindikata prosvjetnih radnika u štrajku i Vlade. Na stranu sindikata stao je i HNS koji je zaprijetio da neće podržati proračun ako u njemu ne budu sredstva predviđena za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, čime je doveden u pitanje ostanak HNS-a u koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo