svakodnevni problemi / Vrane protiv sokola: Siget smislio rješenje kako se riješiti agresivnih ptica

Napadaju. Razbacuju smeće. I sve ih je više u Zagrebu. Ipak, crne graktalice spadaju među inteligentnije životinje koje napadaju samo kad se osjećaju ugroženima

2.11.2017.
22:55
VOYO logo

Da Zagreb proživljava Hitchcockove "Ptice", to već svi znamo. 20 000 vrana ide na živce stanovnicima mnogih naselja, jer su agresivne, razbacuju smeće, ostavljaju tragove na balkonima i automobilima. Ali sad stanovnici Sigeta imaju ideju kako riješiti problem: od grada traže da im pošalju vraninog prirodnog neprijatelja - sokola ili jastreba, koji će ih rastjerati. Dok oni čekaju sporu gradsku administraciju, naša Donna Diana Prćić našla je i sokolara i jastreba, odvela ih u Siget i oduševila ljude.  

Grakću. Napadaju. Razbacuju smeće. I sve ih je više u Zagrebu. Ipak, crne graktalice spadaju među inteligentnije životinje koje napadaju samo kad se osjećaju ugroženima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su, recimo, jedne veličine da puno ptića ne stane u gnijezdo ili padnu na pod. Onda sive vrane znaju napadati građane ili pse", kazao je ornitolog Vedran Lucić.

I to se događa po cijelom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrane svakodnevno prave probleme stanarima gradske četvrti Siget. Okupljalište ptica je u ovom parku.

"Kad idem sa svojim praunucima, oni se boje. Napadne su užasno", ispričala je Slavica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje uz šetnicu do Avenue Malla su znale ljudima sljetati uz glavu i na glavu pa polijetati", opisao je Domagoj.

Mjesni odbor Siget iz Zagreba ima rješenje: od grada traže  profesionalnog sokolara koji bi svakodnevno sa svojim sokolom ili jastrebom tjerao vrane, a oni bi ga uredno platili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na upit susjeda i građana i susjeda kojih ima jako puno, tražili smo rješenje kako bismo riješili veliku populaciju vrana na našem području pogotovo oko dječjeg vrtića gdje smo zabilježili tri napada", rekla je Gordana Orsag Pasanec iz Udruge građani Siget.

Josip ima kućnog ljubimca Fenix od 2 i pol godine - boji se pasa, ali je zato neustrašiv kada je u pitanju psihološki rat s vranama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogao bi spašavati gradske četvrti od vrana, samo svojom pojavom kao ptica grabljivica. Sletio bi na granu, promatrao bi vrane, one bi promatrale njega i shvatile bi da nema smisla biti u njegovoj blizini jer je predator."

Fenixa često vodi na slobodan let na Jarun, i na tom području problem je već riješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Otkako ja prolazim s njim na rukavici, ne puštam ga s rukavice dok ne dođem sa šume. Od onda se vrane ne pojavljuju, a pravile su im baš probleme", nadodao je sokolar Josip Bezić.

Gospođa Gordana iz Mjesnog odbora Siget nije ni slutila što smo joj spremili. A ni Josip koji bi stanarima Sigeta htio pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi mi bilo super, jer ostvario sam životni san počevši se baviti sokolarstvom i što sam nabavio ovu prekrasnu pticu grabljivicu. Ako bi spojio ugodno s korisnim, ako bi bio plaćen za nešto ovako, da rasterujemo vrane po Zagrebu, bio bi presretan!"

Ali to moraju odobriti nadležna tijela. Ministarstvo zaštite okoliša, ministarstvo poljoprivrede i zagrebački ured za poljoprivredu i šumarstvo trebaju odlučiti hoće li se problem riješiti skidanjem gnijezda ili će u rat poslati sokola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo