VRAĆAJU LI SE MORATORIJI NA KREDITE? Evo što kaže šef udruge banaka: / 'Dijelimo sudbinu nacionalne ekonomije i nacije'

Image
Foto: PU istarska

'Sigurno će biti moguće produljenje roka pojedinih dijelova moratorija do devet mjeseci ukupno, nažalost ne više'

9.12.2020.
22:24
PU istarska
VOYO logo

Direktor HUB-a Zdenko Adrović iznio je u razgovoru za N1 najnovije podatke o poslovanju banaka za devet mjeseci, odnosno kod dijela banaka za deset mjeseci ove godine, rekavši da je vidljiv pad svih pokazatelja poslovanja banaka. "Od neto ukupnog prihoda koji je pao oko pet posto, neto ukupnog prihoda od provizije naknada koji je pao čak 23 posto, do toga da je dobit pala za 44 posto."

Ocijenio je da banke dijele sudbinu nacionalne ekonomije i nacije. U međuvremenu iz Europske unije stiže vijest o novim smjernicama na moratorije na kredite zbog novog vala epidemije covida-19. "Svima nam je poznato da je najviše regulatorno tijelu u EU, to je EBA, donijelo još u ožujku svoje smjernice kojima je omogućila bankama diljem Europe da moratorijima ublaže situaciju. EBA je sad upravo poslala smjernice regulatorima, kao što je HNB. Ona upravo ove smjernice prevodi na tehnički jezik i bit će to bankama objavljeno negdje krajem ovog tjedna", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima koji su zainteresirani, prije svega gospodarstvenicima, Adrović je savjetovao da prate mrežne podatke i vijesti svoje banke kako bi bili obaviješteni što napraviti. "Ono što danas znamo je da će sigurno biti moguće produljenje roka pojedinih dijelova moratorija do devet mjeseci ukupno, nažalost ne više. Vidjet ćemo koje su novosti, ali je svakako povoljnije nego što smo mislili", objasnio je.

Image
ODBIJEN MORATORIJ NA PRODAJU ZAGREBAČKIH NEKRETNINA; /

Gradski proračun za 2021. za dvije milijarde kuna viši nego ove

Image
ODBIJEN MORATORIJ NA PRODAJU ZAGREBAČKIH NEKRETNINA; /

Gradski proračun za 2021. za dvije milijarde kuna viši nego ove

'Impresivni podaci'

Na pitanje koliki je danas ukupan iznos kredita obuhvaćenih moratorijem u Hrvatskoj danas, Adrović je reako da su "podaci zapravo impresivni", "Ako uzmemo cijeli gospodarski sektor, sve pravne osobe, tada je ukupan iznos kredita obuhvaćen dosadašnjim moratorijem 32,5 milijarde kuna, što predstavlja oko 30 posto kredita gospodarstva. Dakle, oko 30 posto kredita gospodarstva ne vraća se već sedam, osam mjeseci, a bit će i nešto dulje", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod stanovništva je nešto manji iznos, on se kreće oko 7,2 milijarde, ali je broj građana koji su zatražili i kojima je odobren moratorij, naravno, bitno veći. Radi se o iznosu 40 milijardi kuna kredita koji je u stanju mirovanja", dodao je.

Govoreći o sigurnosti bankarskog sektora u Hrvatskoj u ovom trenutku, Adrović je rekao da su oni u Hrvatskoj u sjajanom položaju, jer hrvatske banke skoro da su najbolje kapitalizirane u EU-u kapitalnim koeficijentom od praktično 25 posto. "Od četiri jedinice novca, jedna potječe od kapitala. To bankama daje mogućnost da stvarno sudjeluju u obnovi zemlje, da tako kažem, u restoriranju gospodarstva. Kapital banaka i novac neće biti problem. Banke su spremne sudjelovati u obnovi gospodarskog rasta", zaključio je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo