VOŽNJA BEZ KARTICE NAJSKUPLJA JE VOŽNJA: / Pogledajte kako HAC kažnjava one koji su izgubili karticu za cestarinu

Image

Zbog gubitka kartice za cestarinu, HAC je prošle godine od 5500 vozača naplatio dvostruku relaciju od Dubrovnika do Zagreba

15.2.2021.
10:32
VOYO logo

Vinkovčanin Ivan Landeka nemalo je ostao šokiran kada je morao platiti čak 464 kune cestarine, iako se vozio od Grobnika pored Rijeke do Zagreba. Naime, on je na Grobniku uzeo magnetnu karticu, a na Lučkom je shvatio da ju je izgubio.

"Kako je moguće da se za gubitak kartice naplaćuje dvostruka najduža relacija?", pita se Landeka pojašnjavajući novinarima Jutarnjeg što se dogodilo. Naime, operater mu je zaračunao dvostruku udaljenost od naplatne postaje Čarapine pored Dubrovnika do Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, on je samo jedan od 5600 vozača koji su prošle godine zbog gubitka kartice morali platiti istu kaznu. Iz HAC-a objašnjavaju da "u situacijama u kojima je korisnik karticu zagubio, prekršio je Opće uvjete poslovanja plaćanja cestarine u slučaju čega je propisana ugovorna kazna u visini dvostrukog iznosa cestarine od mjesta izlaska s autoceste prema važećem cjeniku za najdužu dionicu i odgovarajuću skupinu vozila".

Napominju da se tako nastoji spriječiti zloporaba magnetnih kartica i dodaju da se jednak princip kažnjavanja koristi drugdje u svijetu. No, oni koji naknadno pronađu svoju karticu imaju pravo na povrat razlike sredstava između naplaćene kazne i iznos cestarine za stvarno prijeđenu relaciju. Tako je HAC zaprimio 813 žalbi, od kojih je pozitivno riješio njih 640, što znači da će dio od 2,4 milijuna kuna prikupljenih na kaznama, ipak vratiti vozačima. No, kao što sugeriraju natpisi na tramvajima - vožnja bez karte najskuplja je vožnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo