VOJSKA SAVJETNIKA AGROKORA I 'GRUPE BORG' OMASTILA BRKOVE: / Smrknut će vam se kad vidite koliko dnevno zarade

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najbolje su prošle bivša tvrtka bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, Texo Managment, te Altera savjetovanje, čiji je Branimir Bricelj sudjelovao u izradi zakona

16.5.2018.
7:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Dok Agrokoru ne smrkne, drugom ne svane - može se parafrazirati narodna uzrečica kada se vidi kolike su svote zaradili pripadnici 'grupe Borg' i njihovi savjetnici. Recimo, primanje od 7923 kune za svakog je Hrvata i više nego pristojno. To isto mogu reći i savjetnici 'borgova' odnosno izvanredne uprave Agrokora, s tim da su oni, prema pisanju 24 sata, u prosjeku toliko zarađivali ne mjesečno nego - dnevno.

Pripadnici neformalne 'grupe Borg' u koordinaciji sa sada već bivšom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, sami su napisali 'lex Agrokor', a zatim izabrali američki Alix partners, koji im je isti dan dao milijunske poslove. Pritom su najbolje prošle bivša tvrtka bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, Texo Managment, te Altera savjetovanje, čiji je Branimir Bricelj sudjelovao u izradi zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DALIĆ JE OTIŠLA, ALI NJEZIN MODEL ŽIVI: /

Peruška je asimilirala grupa Borg, a onima koji se ne slažu poslana je poruka - Bit ćete pregaženi

Image
DALIĆ JE OTIŠLA, ALI NJEZIN MODEL ŽIVI: /

Peruška je asimilirala grupa Borg, a onima koji se ne slažu poslana je poruka - Bit ćete pregaženi

Vrtoglavo im rasli prihodi i dobiti

Koliko je to blagotvorno djelovalo na poslovanja tih tvrtki pokazuju izvješća koja su predali FINA-i za 2017. godinu: Texo Managment, koji vodi Tomislav Matić i ima troje zaposlenih, povećao je prihode na gotovo 8,9 miijuna, odnosno sedam i pol puta više nego 2016. godine dok je Ramljak još bio njihov zaposlenik, a ne izvanredni povjerenik. A dobit od 3,45 milijuna kuna bila bi i veća da Texo nije prikazao visoke troškove od četiri milijuna kuna, pišu 24 sata uz napomenu da je riječ o podacima samo za prošlu godinu, dok ugovori još traju jer nisu raskinuti niti kad je Ramljak otišao iz Agrokora.

I Altera Savjetovanje, čiji ljudi su pisali “lex Agrokor” a potom bili angažirani kao savjetnici, također imaju troje zaposlenih, a prihode su lani povećali za čak jedanaest puta, dok im je čista dobit veća 32 puta nego 2016. i iznosila je 6,9 milijuna kuna. I Interkapital, tvrtka čiji su zaposlenici poput Tonćija Korunića, najprije pisali zakon, a zatim postali savjetnici, također ima prijavljen rast prihoda i dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omastili brkove na zakonu koji su sami pisali

Nadalje, pišu 24 sata, odvjetničko društvo Borisa Šavorića, koji je predložio zakon, lani je prijavilo rast prihoda od dva milijuna kuna te ostvarenu dobit od 9,5 milijuna kuna, što je za dva milijuna više nego 2016. godine. Usto, to je odvjetničko društvo istodobno radilo na 'lex Agrokoru' i za rusku VTB banku.

No, to nije sve. Svanulo je i odvjetničkom društvu Mladena Prke, Ramljakova prijatelja, čiji je ured ovaj angažirao bez natječaja. Ono je lani ostvarilo prihod veći za 3,5 milijuna kuna, te čistu dobit veću za 2,5 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. Odvjetničko društvo Bogdanović, Dolički i partneri, koje je angažirala izvanredna uprava Agrokora, a Tin Dolički bio njen glavni pravni savjetnik, lani je uprihodovala 2,4 milijuna više nego 2016. godine, dok im se čista dobit učetverostručila te su godinu završili s dobiti od 3,65 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska savjetnika u plusu, a Agrokor u minusu

Ima još! Američki Alix angažirao je komunikacijski ured Colić, Laco i partneri koji je, prema fakturama, ostvario dva milijuna kuna više prihoda i 900.000 kuna veće dobiti. 24 sata pišu da su svi savjetnici, njih 141 iz raznih tvrtki, do kraja ožujka koštali 321 milijun kuna, a procjena je da će na kraju svi zajedno biti plaćeni 500 milijuna kuna. Strani, poput Alix partnera, mjesečno uprihode 7,5 milijuna kuna.

S druge strane, posljednje izvješće Agrokora pokazuje da su, unatoč vojsci savjetnika, rezultati poslovanja lošiji nego 2016. godine - od prodaje su uprihodili pet milijardi kuna manje, a trećinu dobiti prije poreza i troškova kredita pojeo je trošak savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo