FOTO/VIDEO: / Veliki vodeni val 50 km udaljen od Batine!

Vodostaj Dunava brzinski raste tako da je u Baranji proglašeno izvanredno stanje.

12.6.2013.
9:00
VOYO logo

Baranja se probudila s izvanrednim stanjem obrane od poplava i vodostajem u Batini od 755 centimetara. Vrhunac velikog vodenog vala očekuje se u petak. "Izvanredno stanje proglašeno je predostrožnosti radi", kaže Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda Osijek.

"Iako nisu dosegnuti vodostaji pri kojima proglašavamo izvanredno stanje, odlučili smo se na ovaj potez iz razloga što je za očekivati približavanje tim mjerodavnim visinama. Vodni val u Mađarskoj je trenutno vrlo blizu nama pa se, u slučaju probijanju nasipa u Mađarskoj, to istovremeno reflektira i na naša područja", objašnjava Biglbauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vodnog vala očekuje se kroz dva dana, kaže Biglbauer. "Trenutni vodostaj u Vukovaru je 665, zabilježeno u 11 sati i njegovu kumlinaciju očekujemo u petak. Prognoza, odnosno pretpostavka je da će biti 710", rekao je Biglbauer.

'Svi nasipi i strateški vodni objekti su sigurni'

I župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić proglasio je izvanredno stanje, ali i izrazio zadovoljstvo što je organizacija na visokoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kompletno sve pripreme su u ovom trenutku obavljene. Svi nasipi, strateški vodni objekti su sigurni. Kontroliraju se 24 sata od strane struke. Naša policija redovnim ophodnjama također obilazi nasipe. U ovom trenutku procjena je da nema nijedno jedino možebitno mjesto koje bi bilo ugroženo", izjavio je Šišljagić.

Stručnjaci smiruju građane da panici mjesta nema i demantiraju medijske napisena pojedinim portalima o evakuacijama Vukovaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, voda je u Batini već došla do nekih kuća, zbog podzemnih voda koje su prošle ispod nasipa. Uz pomoć pumpi ljudi pokušavaju ukloniti što je moguće više vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar se brani sa 125.000 vreća s pijeskom, a prvi put koriste se i montažne vodene brane, tehnologija koju primjenjuje NATO. Danas će u pomoć stići i dragovoljci iz Zagreba, koji će puniti vreće kojima će se braniti Ilok.

U Osijeku se Drava već izlila na lijevu obalu i poplavila šetnicu, Park prirode Kopački rit je zatvoren za posjetitelje, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje priopćila je da su započeli pripremni radovi na dogradnji i ojačanju sustava obrane od poplava na području 34 rijeke Drave i Dunava i području malog sliva Baranja, čiji su najvažniji vodotoci dunavski pritoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo