Humanitarna kriza / Vlasti u BiH pripremaju se za novi migrantski val: 'Očekuje se od šest do osam tisuća ljudi'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U BiH trenutačno boravi između 6500 i 7000 ilegalnih migranata od kojih je nešto više od pet tisuća smješteno u prihvatnim centrima

1.2.2020.
15:10
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Vlasti u Bosni i Hercegovini pripremaju se za novi migrantski val koji očekuju na proljeće, najavio je u subotu ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Ujić je naveo kako je kroz tu zemlju prošle i pretprošle godine ušlo 57.000 ilegalnih migranata, a s prvim danima proljeća očekuje ih se još između šest i osam tisuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima, u Srbiji je sada između sedam i osam tisuća migranata. Može se očekivati da će ih znatan broj krenuti prema BiH. Grčka je također prebacila određeni broj migranata sa svojih otoka na kopno i to blizu Sjeverne Makedonije, što će zasigurno stvoriti dodatni pritisak na zapadnobalkansku rutu kretanja migranata“, kazao je Ujić.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH trenutačno boravi između 6500 i 7000 ilegalnih migranata od kojih je nešto više od pet tisuća smješteno u prihvatnim centrima na sjeverozapadu države te u okolici Sarajeva.

Ujić je upozorio da je suradnja s državama iz kojih dolaze ilegalni migranti vrlo loša zbog čega je teško utvrditi njihov identitet. Unatoč tome Služba za poslove sa strancima u prošloj je godini vratila u matične zemlje 766 migranata, a prema 16 osoba je izrekla mjeru protjerivanja jer su predstavljale prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 99 posto slučajeva migranti u BiH stižu bez dokumenata pa je gotovo nemoguće utvrditi njihov stvarni identitet.

Ujić je pozitivnim ocijenio suradnju sa službama u susjednim zemljama pri readmisiji migranata i potvrdio da će ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić o tome u ponedjeljak u Zagrebu razgovarati s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suradnja s Hrvatskom je korektna. Skraćeni postupak readmisije, koja podrazumijeva vraćanje stranaca u zemlju iz koje su došli u roku od 72 sata, provodi se otežano i to će biti tema sastanka dvojice ministara u Zagrebu", kazao je Ujić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo