NEVJEROJATNO / Zgrada koja se urušila u Jurišićevoj obnavljala se ilegalno: Grad naložio zabranu daljnjih radova

Jučer je sa zgrade, koja se nalazi u centru Zagreba, oko 15:30 sati palo nekoliko cigli. Vlasnik je uklonio krov zgrade, što je narušilo statiku zidova

20.8.2022.
19:51
VOYO logo

Prekinuti su radovi na zgradi u Jurišićevoj 6, gdje su se jučer urušili zidovi, potvrdio je za Telegram Robert Odobašić, čija je tvrtka ODO VICUS vlasnik zgrade. Iz Grada Zagreba poručuju da su radovi izvođeni bez smjernica i odobrenja gradskih konzervatora zbog čega će Grad i službeno privremeno zabraniti radove te u slučaj uključiti građevinsku inspekciju te inspekciju zaštite na radu.

Podsjetimo, jučer je sa zgrade, koja se nalazi u centru Zagreba, oko 15:30 sati palo nekoliko cigli. Naime, vlasnik je uklonio krov zgrade, što je narušilo statiku zidova i oni su počeli padati te su, prilikom urušavanja, oštećeni tramvajski vodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje RTL, radi se o zgradi koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu, međutim kako su uspjeli doznati nije prijavljena Ministarstvu graditeljstva za obnovu. U ovom trenutku nema naljepnice ali isto tako ni table o gradilištu što je bio jedan od velikih problema inspekciji koja je izašla na teren i to je bio jedan od razloga zašto su zatvorili gradilište.

Za obnovu zgrade do trebalo je dozvola i dozvola

"Vidimo divlje gradilište koje nema nikakvu oznaku ni da je gradilište ni što se radi, samo čujemo lupanja, samo čujemo devastacije. Ovo je ipak centar grada, ovo su ipak spomenici kulture, čovjek bi očekivao da ne možeš samo tako doći i rušiti", kazao je Matija Đambić, stanar Jurišićeve 8 za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio je ispupčen pola metra do 70 centimetara prema ulici, naravno to je diranje konstrukcije i to se onda srušilo sve dolje", kazala je Viktorija Ćurić, predstavnica stanara u Jurišićevoj 8.

Vlasnik je jedino morao hitno sanirati ostatak zida koji je mogao pasti. Kažu susjedi, to je učinio oko 2 ujutro. U zgradi do, na broju 8, su za obnovu od potresa, osim milijuna kuna, trebali dozvola i dozvola, arhitekata, konzervatora, restauratora, statičara, inženjera, a sad im se događa da netko smije samo doći i rušiti i pustiti da njima voda curi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS U CENTRU ZAGREBA /

Urušio se zid zgrade: 'Cigle su sve pokosile... od tramvajskih vodova do ulične rasvjete, struja je frcala na sve strane'

Image
KAOS U CENTRU ZAGREBA /

Urušio se zid zgrade: 'Cigle su sve pokosile... od tramvajskih vodova do ulične rasvjete, struja je frcala na sve strane'

Sastanak inspekcije i vlasnika

Zamjenik gradonačelnika, Luka Koralaet, izjavio je da postoji sumnja da radovi nisu propisno izvođeni, a građevinska inspekcija o svemu je obaviještena upravo na njegovu intervenciju. Da se radovi izvode ilegalno, potvrdio je danas i Grad Zagreb te navode da je komunalni redar još početkom veljače ove godine naložio sanaciju zgrade. Osim što se dio zgrade iznenada urušio, na gradilištu nije istaknuta nikakva tabla na kojoj bi bili navedeni podaci o izvođaču, dozvolama i nadzoru.

Danas je i službeno stigla potvrda da radovi nisu bili odobreni. Kako Telegram doznaje, za ponedjeljak je građevinska inspekcija dogovorila sastanak s vlasnikom, a očekuje se da će im on pritom pokazati sve dokumente o obnovi zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervatori nisu dobili dokumentaciju

A prema rješenju komunalnog redara, Odobašićeva tvrtka ODO VICUS je morala otkloniti oštećenja pokrova i pročelja postojeće zgrade. Iako zgrada nije pojedinačno kulturno dobro, nalazi se unutar Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba pa je o svemu obaviješten i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je ODobašiću u veljači ove godine naložio uklanjanje oštećenih dijelova zgrade.

No prije nego što se moglo krenuti s radovima, projekt je morao odobriti Gradski zavod za što nisu dobili zatraženu dokumentaciju. "Za radove koji su uzrok jučerašnjem urušavanju Gradskom zavodu do danas nije dostavljena zatražena dokumentacija, tako da Zavod za njih nije izdao prethodno odobrenje niti je o tim radovima bio informiran", objašnjavaju iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana nastavka radova

Prema podacima iz Grada, investitor je u svibnju podnio zahtjev za postavljanjem skele uz zgradu za što je Gradskom zavodu dostavio projekt koji je i odobren. Tražio je zatim i konzervatorske smjernice za izradu projektne dokumentacije za obnovu građevinske konstrukcije. "Te je smjernice Gradski zavod utvrdio 27. srpnja, a izrada je, prema našim saznanjima, u tijeku", navode iz Grada Zagreba.

Ističu kako će zbog radova koje je Odobašić pokrenuo na svoju ruku, a rezultirali su jučerašnjem incidentom, Gradski zavod izdati rješenje o privremenoj obustavi radova do dostave tražene dokumentacije. "Pokrenuto je inspekcijsko postupanje građevinskog inspektora i inspektora zaštite na radu, koji će u okviru svojih nadležnosti utvrditi daljnja postupanja", navode iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo