'NISU DOBRI POTROŠAČI' / Vlasnici hotela u Splitu nezadovoljni jednom vrstom turista: 'Oni najčešće niti jedu niti piju kod nas'

Veliki kruzeri opterećuju destinacije u koje dolaze pa je tako trend u svijetu preusmjeriti ih u luke koje nisu baš u samom turističkom središtu

23.8.2023.
23:26
VOYO logo

U Split će ove godine uploviti 317 kruzera, a taj broj premašio je 2019. godinu i to za čak 12 posto. Veliki su zagađivači zraka, iako ne mogu ispuštati otpad u more. Baš zbog toga Splićani su nabavili mjernu stanicu koja mjeri kvalitetu zraka, a rezultati pokazuju da je ona u lipnju bila ista kao i 2015. godine, piše Danas.hr.

"Lani je bilo 280, a ove godine 317 kruzera očekujemo da će uploviti u luku Split", rekao je Joško Berket Bakota, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i idućih godina će se na području Splita nastaviti mjeriti kvaliteta zraka, otkrio je Berket Bakota. Naime, kada stignu u luku, kruzeri se zadržavaju svega nekoliko sati pa zato nastaje gužva zbog gostiju koji dolaze posjetiti ovaj hrvatski grad.

Image
'PRVI PUT U POVIJESTI TUČEPA' /

Iznajmljivač ležaljki napao turista: U bijesu se derao na gosta, odgurnuo ga, a onda ga je stigla zaslužena kazna

Image
'PRVI PUT U POVIJESTI TUČEPA' /

Iznajmljivač ležaljki napao turista: U bijesu se derao na gosta, odgurnuo ga, a onda ga je stigla zaslužena kazna

'Od njih nemamo neke koristi'

"Pa što se ugostiteljstva tiče oni dolaze u vrijeme kad je najmanje posla u ugostiteljskim objektima. Dakle, u vrijeme ručka i uvijek stanu na koju fetu sira, malo vina, koktel i što se tiče ugostiteljstva oni su OK potrošači", otkrila je vlasnica restorana Jelena Tabak. S druge strane, vlasnici hotela nemaju baš neke koristi od takvih gostiju. Ne smatraju ih baš dobrim potrošačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni najčešće niti jedu niti piju kod nas, oni su gosti koji posjećuju trgovine suvenirima i samoposluge tako da ugostiteljski objekti i hoteli od njih nemaju nikakvu financijsku korist, a s druge stare znamo da su silni brodovi onečišćivači mora", kazala je direktorica jednog hotela Nevena Čikeš.

Baš zato, ti veliki kruzeri opterećuju destinacije u koje dolaze pa je tako trend u svijetu preusmjeriti ih u luke koje nisu baš u samom turističkom središtu. Cilj je, smatraju stručnjaci, primati samo manje brodove za kružna putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Primaju se manji kruzeri s bogatijim gostima koji ostaju 8 do 10 sati na destinaciji, ne ovi koji ostaju dva-tri sata gdje ne mogu ništa potrošiti. Plus toga se usmjeravaju ovi drugi na destinacije koje dotad nisu bile turističke, primjer prava naša Italija koja je Veneciju potjerala, a napravila je home port za kruzere u Anconi i Bariju", kazao je Srećko Favro, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Ipak, čini se da Split još uvijek nema u planu ograničavanje velikih kruzera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo