'Daleko iza Europe' /

Vladini darovi za Osječane: više od dvije milijarde kuna i optimizam za osiromašeni istok Hrvatske

Projekti za Osijek doslovno su se nosili u hrpama na današnju sjednicu Vlade u najvećem slavonskom gradu, no je li to samo na papiru ili ima razloga za optimizam?

1.12.2017.
18:38
VOYO logo

Optimizam i više od dvije milijarde kuna projekata stiže za razvoj Slavonije. To su brojke na papiru s kojima je Vlada došla na sjednicu u Osijek. Od tog iznosa, više od milijarde ide gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. 

Sufinancirat će se veliki prometni projekt Osijeka - nabava 12 novih autobusa i izmjena tramvajske infrastrukture - što je investicija od 300 milijuna kuna, te još 130 milijuna kuna za terminal rasutih tereta u Luci Osijek. Vlada će se uključiti i u suzbijanje komaraca u Kopačkom ritu, dok osječki KBC dobiva novi urološki operacijski stol. Uz to, 124 žene bit će zaposlene kao geronto domaćice u projektu zapošljavanja žena. Ovo je inače treća sjednica Plenkovićeve vlade u Osijeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput Djeda mraza Vlada je stigla u Osijek i odriješila kesu - pola milijarde kuna gradu na Dravi. Bit će novca za nove autobuse, tramvajske pruge i infrastrukturu.

"Vozim tramvaj, pa će nam bit' nadam se bolje s niskopodnim. I Ljudi pitaju već, trenutni su stari tramvaji, stariji od mene. Tako da će potpisati i obistiniti se sve", kazao nam je Stjepan Blaženović, vozač tramvaja iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisalo se točno 19 ugovora nakon sjednice Vlade, četvrte dislocirane u mandatu premijera Andreja Plenkovića i treće, održane u Osijeku od samostalnosti Republike Hrvatske.

"Gotovo milijardu kuna vrijedni su ovi projekti za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a kada se uzme ukupan iznos projekata koji će biti postpisani za slavonske županije - dolazimo do iznosa od preko dvije milijarde kuna. I smatram da je to čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim našim ljudima koji ovdje žive", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Novac stiže i za dovršetak šetališta na desnoj obali Drave, za obnovu stare osječke barokne jezgre Tvrđa, u bolnicu za kupnju uređaja. A stvaraju se i preduvjeti za kvalitetniju borbu protiv komaraca - Vlada je odredila da ministrstva zdravlja i zaštite okoliša nađu najbolje rješenje da se riješi javnozdravstveni problem na radost građana, ali ne i na štetu prirode. 

"Bitno je to za nas sve, jer ostali smo dosta daleko iza Europe", ističe Suzana Eichenberger iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Europi i fondovima idućih godina radit će se vodna infrastruktura sa milijardom i sedamstotisuća kuna, od čeka 950 bespovratnih milijuna.

"Dograditi 360 kilometara kanalizacijske mreže, 60 kilometara vodoopskrbne, sto pedeset crpnih stanica, pritom omogućiti bolje uvjete odvodnje za 200 tisuća stanovnika i omogućiti bolju opskrbu za 50 tisuća stanovnika", rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osiromašeni istok Hrvatske, posljednjih godina - demografski narušen - ne gleda blagonaklono na ovu Vladinu sjednicu.

"Mislim da nije ni prije toga ništa učinila, sad ponajmanje. Ovo su već dogovoreni davno prije poslovi koji se trebaju završiti u ovoj godini tako da je to samo ubiranje poena - ništa drugo", ističe Vladimir Štefičić iz Osijeka.

Građanima Osijeka i Slavoniije nakon godina obećanja boljega života, nisu dovoljni potpisi na papiru, čekaju realizaciju projekata koji će im to i omogućiti.

O današnjoj sjednici Vlade u Osijeku i projektima za Slavoniju u RTL-u Danas govorio je gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo