analiza popularnosti političara / Vladajućoj stranki porasla podrška: HDZ-u nisu naštetile ni brojne krize ni sukobi unutar stranke

HDZ je i dalje najjači, i time povećava prednost nad ostalim strankama

8.9.2018.
18:53
VOYO logo

Najnovije istraživanje CRO Demoskopa o popularnosti političara i političkih stranki pokazalo je kako je HDZ i dalje nedodirljiv. Daleko od toga da HDZ radi savršeno, brojne krize, afere i sukobi unutar stranke redaju se kao na traci, no koliko to šteti najmoćnijoj hrvatskoj stranci?

Detalje nam je objasnio naš Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom rujna, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Vladajuću stranku podržava 27,2 posto birača, a jedina su stranka kojoj je potpora značajnije narasla u odnosu na prethodni mjesec, i to za više od 1 posto. To znači da potporu HDZ-u nisu ni kriza u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, pa čak ni sukob u vrhu stranke koji je završio izbacivanjem Darka Milinovića. Slijedi SDP koji praktički stagnira na svojih najnižih 18%, s minimalnim povećanjem podrške. Živi Zid je na nešto više od 12, a Most na 6 posto,  i podrška im je blago pala. Na petom mjestu je stranka Milana Bandića.

Image
Foto: Vijesti.hr

Cro Demoskop

Sa stranaka, idemo na popularnost političara. A kako premijera i ostale političare vide birači? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpozitivnijim hrvatskim političarem birači drugi mjesec zaredom drže predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kojoj je popularnost blago rasla na ovomjesečnih 21 posto. Drugo mjesto po popularnosti drži Nitko, dakle niti jedan političar, Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 7,7 posto, a slijede ga Anka Mrak Taritaš sa 6 posto i Ivan Sinčić koji je nadomak 5 posto.

Image
Foto: Vijesti.hr

Cro Demoskop

Premijer Plenković ujedno je i najnegativniji domaći političar, kaže više od 25 posto hrvatskih birača. Slijedi ga šef SDP-a i oporbe Davor Bernardić s 13,7 posto. Na treće mjesto najnegativnijih, birači su smjestili sve političare kao zasebnu kategoriju s 11 posto. Četvrto I peto mjesto sa istim postotkom od 5,9 drže dva žestoka politička oponenta Zlatko Hasanbegović i Milorad Pupovac sa 5,9 posto glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Cro Demoskop

Po pitanju optimizma, sve više ispitanika, njih 73 posto, smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a manje od 20 posto u pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo