Slučaj 'štrik' / Kako je SDP naljutio cijelu Hrvatsku i može li do pobjede na izborima: 'Mi tehnički nemamo šefa oporbe'

Šef SDP-a, Peđa Grbin, brani odluku svojih PR stručnjaka. Kaže da je izjava citat umirovljenika

12.9.2023.
0:10
VOYO logo

Mirovine su nikakve, ljudi teško žive pa je SDP na svom plakatu na pisao: "Bolje štrik oko vrata". Poruka je to koja je sve zgrozila, a najviše one koji se ozbiljno bave temom suicida.

"Neoprezno izrečeno. U Hrvatskoj je potrebno prevenirati suicid. Ne može se to koristiti ovako za političku kampanju. Mi se moramo brinuti i za prevenciju suicida i za dostojanstvo starijih osoba", kazao je za Direkt Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No šef SDP-a, Peđa Grbin, brani odluku svojih PR stručnjaka. Kaže da je izjava citat umirovljenika koji o tome, zbog loše vlasti, sve češće razmišljaju. Rješenje? Da premijer postane on.

Image
ISMIJAO JE I GRBINA /

Plenković otkrio: 'Sutra se sastajemo s trgovcima, a u četvrtak ću predstaviti paket mjera'

Image
ISMIJAO JE I GRBINA /

Plenković otkrio: 'Sutra se sastajemo s trgovcima, a u četvrtak ću predstaviti paket mjera'

Oporba nikako da profitira

To mišljenje dijeli svega 2,2 posto ispitanih koliki je osobni rejting Peđe Grbina. Tri godine od dolaska na čelo stranke, nije uspio popraviti brojke svog prethodnika Davora Bernardića kojeg je rušio kada je stranka pala ispod 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je raskol stanke, bivši kolege postali su Socijaldemokrati pa je ostatak SDP-a danas na 15 posto.

I tako dolazimo do hrvatskog političkog paradoksa, vladajući grcaju u aferama, a oporba nikako da profitira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović kao šef oporbe

"Njegov glavni problem je što ne sluša svoje savjetnike. Iako se možemo složiti da on na papiru ima sve što je potrebno, ali očito nema ono što je potrebno da ugrozi premijera odnosno šefa HDZ-a. To je nekakva karizma koja mu nedostaje", smatra Željko Riha, komunikacijski stručnjak.

Grbin je svoju glavnu ulogu vođe oporbe prepustio predsjedniku i to sada dolazi na naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate predsjednika Milanovića koji u jednom trenutku preuzima ulogu tu nekakvog oporbenjaka i kontinuirano ima konflikte sa premijerom, a to nije njegov posao. To bi bio posao šefa oporbe. Mi tehnički nemamo šefa oporbe", dodaje Riha.

HDZ blizu donje granice podrške

Do izbora je još puno vremena, svašta se tu još može promijeniti, upozorava analitičar i politički komentator Jasmin Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključni problem je što ne postoji jaka stranka, niti ne postoji jaka kolicija na oporbenoj strani i zato se doima da je HDZ nedodirljiv. Međutim nije nedodirljiv, oni su blizu donje granice podrške koje inače imaju i stvarno bi mogli imati problema na ovim izborima bez obzira što se stvara atmosfera da je sve gotovo. Nije ni blizu gotovo. Još je sve jako otvoreno", smatra Klarić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo