KORONAIZBORI PRED VRATIMA / Plenković: 'Saboru ćemo predložiti raspuštanje u ponedjeljak 18. svibnja'

Izbori bi se mogli održati krajem lipnja ili početkom srpnja, a odluka je na predsjedniku Republike

14.5.2020.
17:27
VOYO logo

"Sve sastavnice parlamentarne većine odlučile su da se predloži raspuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak, 18. svibnja. Razgovarao sam s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i na njemu je da sada donosi odluke", poručio je premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Image
Svatko bi drugačije /

Reakcije na RTL-ovo istraživanje kada bi građani na glasanje: 'Brzi izbori su jedna vrsta zlostavljanja...'

Image
Svatko bi drugačije /

Reakcije na RTL-ovo istraživanje kada bi građani na glasanje: 'Brzi izbori su jedna vrsta zlostavljanja...'

"Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu priopćiti hrvatskoj javnosti kako su sve sastavnice parlamentarne većine odlučile da predložimo Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja", kazao je Plenković i istaknuo da je njegova Vlada u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi pandemije korornavirusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva mjerama koje smo poduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a osobito kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići po novo povjerenje hrvatskih birača", naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

"Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednoznamenkaste brojeve zaraženih te ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje svih građana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku, koji će onda ostaviti predsjedniku Republike mogućnost da to bude ili 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja ili 12. srpnja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Razgovarao sam predsjednikom nakon ovoga sastanka, on to zna i sada je na njemu da donese odluku", zaključio je Plenković.

Podsjetimo, predsjednik Republike temeljem ustavnih ovlasti raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a temeljem Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor od dana raspuštanja izbori se moraju održati u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo