VLADA VAM UPORNO MAŽE OČI: / Pompozno najavljuju smanjenje PDV-a i jeftiniju hranu, ali pogledajte koliko će nam time zapravo 'pomoći'

Image
Foto: Pixsell

Sve ovisi o sudionicima u lancu, a prije svega o proizvođačima, kaže stručnjak

24.9.2018.
11:31
Pixsell
VOYO logo

Vlada već mjesecima najavljuje porezno rasterećenje za građane, odnosno proračune domaćinstava. Potrošačka košarica trebala bi biti jeftinija zbog smanjenja PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, živu stoku, ribu, svježe voće i povrće, jaja i dječje pelene.

Prema nekim izračunima, piše HRT, od 1. siječnja moglo bi se na mjesec uštedjeti 80 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultantica u prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažević, dopredsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mirko Budimir i ekonomska savjetnica NHS-a Katarina Litva o tome su raspravljali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Još je mnogo nepoznanica

Trgovci još trebaju reći svoje o tome hoće li od 1. siječnja cijene biti niže. Budimir je rekao kako je svako smanjivanje PDV-a i poreza dobro te da ga HUP podržava, no kakve će biti cijene, kazao je, vidjet ćemo kad zakon bude u pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče trgovaca, oni su spremni na to, primjenjivat će zakon, kaže, ali sve ovisi o ostalim sudionicima u lancu, tu prije svega mislim na proizvođače. Ako oni ne budu dizali svoje cijene i ako ne budu rasli energenti, za očekivati je da će potrošači to osjetiti", rekao je Budimir.

Brzo ćemo vidjeti koji trgovci su PDV zadržali za sebe

On je siguran da će HUP sva ta olakšanja prevaliti na potrošače koji će to osjetiti. Kaže kako neće dizati marže na osnovi smanjenja PDV-a te podsjeća kako su trgovine hranom tržište potpune konkurencije, gdje je cijena osnovno sidro. "Kao potrošači ćemo brzo vidjeti koji trgovac nije smanjio na osnovi PDV-a, a koji je PDV zadržao za sebe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je da će se smanjiti cijene prehrambenih proizvoda i svih onih na koje se odnosi PDV, ne budu li imali veće ulaze od proizvođača.

Hrvatska je logistički vrlo zahtjevna

Konzultantica Blažević kazala je kako se cijena proizvoda određuje u cijelom lancu vrijednosti - od onog koji proizvodi pa do logistike, distribucije i trgovine. Hrvatska je, ocjenjuje, logistički zahtjevna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomska savjetnica Litva izjavila je kako su cijene osnovnih prehrambenih namirnica jako rasle te da su tražili da, osim svježeg mesa, snižena stopa PDV-a obuhvati i mesne prerađevine. "Izuzetno je važno da osim mlijeka, koje se već oporezuje sniženom stopom PDV-a, to vrijedi i za mliječne proizvode.

Čekamo što će pravilnik propisati jer će biti točno navedeno na koje se sve proizvode to odnosi", kazala je Litva te ocijenila kako bi obavezno trebali pojeftiniti mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine te žitarice, ali i da bi najjednostavnije bilo da se spusti PDV na svu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo