Vlada unajmljuje zrakoplov, zlu ne trebalo

Iako stalno pričaju o štednji, vladajući se na službena putovanja ne bi poslužili, primjerice, poslovnom klasom na nekoj od zrakoplovnih linija.

13.2.2010.
12:06
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor na svakom koraku demonstrira Vladinu politiku radikalne proračunske štednje pa je tako nedavno na sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka čak, u poslušali, strogo upitala tko je naručio kavu bez njenog znanja ponukavši time Vesnu Pusić da ponudi kako će ona platiti ceh.

Usprkos takvim primjerima, čini se da se štednja i Vlada još uvijek nisu "zbližile". Naime, početkom ovog mjeseca je Vlada objavila oglas na elektroničkom oglasniku javne nabave kako želi unajmiti "usluge mlaznog zrakoplova poslovne kategorije s pripadajućom posadom". Zrakoplov bi unajmila na petnaest dana, od 10. do 25. lipnja 2010., jer je za taj mjesec predviđen redoviti servis vladinog aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je službeni zrakoplov na servisu, moramo imati osiguran adekvatan zamjenski zrakoplov", izjavio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Kako bi opravdao takav trošak, dodao je kako tim zrakoplovom ne putuje samo Kosor nego i drugi visoki državni dužnosnici, predsjednik Sabora i predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam točno plan putovanja za lipanj, ali bez obzira na to praksa je da imamo zamjenski zrakoplov osiguran dok je službeni zrakoplov na servisu", odgovorio je Mehun na pitanje ima li Kosor u tom mjesecu možda višekratnih putovanja. Drugim riječima, Vlada će zrakoplov unajmiti tek tako, da se nađe pri ruci ako zatreba.

No Mehun je, pak, u pravu kada potvrđuje praksu po kojoj se unajmljivao zrakoplov ako je službeni bio nedostupan ili zauzet. Tako je to primjerice učinjeno prošle godine kada je službeno izaslanstvo RH putovalo na sastanak na vrhu NATO-a u Strasbourgu. Unajmljivanje zrakoplova od Croatia Airlinesa stajalo je za dva putovanja 184.850 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2008. godine Vlada je unajmila zrakoplov od Slovenaca i to kako bi tadašnji premijer Ivo Sanader stigao na otvaranje dionice autoceste Šestanovac-Ravče. Istovremeno je, pak, Stjepan Mesić putovao u posjet vojnicima u Siriju, pa se za Sanaderovih nekoliko sati u našoj zemlji platilo 32 tisuće kuna. Račun je ispostavljen Hrvatskim autocestama, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo