VLADA U POTPUNOSTI ODBACILA PRIJEDLOG OPORBE ZA OPOZIV DIVJAK: / 'Štrajk je na kraju doveo do rasta osnovice plaća i koeficijenata'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Štrajk, koji je najvećim dijelom bio usmjeren k poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, u konačnici je rezultirao rastom osnovice plaće i rastom koeficijenta"

18.12.2019.
10:24
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Vlada je na sjednici u srijedu u potpunosti odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika u Hrvatskome saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

"U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano uz dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja", rekao je kratko premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju Vlade, među inim, stoji da je Vlada sustavno vodila računa o poboljšanju statusa učitelja i nastavnika te ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja kroz četiri područja djelovanja - poboljšanjem materijalnog statusa, nagrađivanjem i napredovanjem najboljih, osiguravanjem sigurnog okruženja za rad koje uključuje opremanje škola i nastavnika te prevencijom nasilja i prilikom za unaprjeđenje nastavničkih i stručnih kompetencija.

"Štrajk, koji je najvećim dijelom bio usmjeren k poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, u konačnici je rezultirao rastom osnovice plaće i rastom koeficijenta složenosti poslova, pri čemu je uzeta u obzir fiskalna održivost državnog proračuna. Na temelju postignutog kompromisa, u sljedećih 12 mjeseci osigurat će se rast osnovice za 6,12 posto te rast koeficijenata složenosti poslova, odnosno dodatka na plaću u iznosu od 6,11", stoji u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: Taj zahtjev je politikanski

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ponovila je u srijedu da je SDP-ov zahtjev za njezinim smjenom neargumentiran i politikantski, jer ne uzima u obzir pozitivne pomake koje je ona ostvarila u mandatu.

"Iz ovog neargumentiranog zahtjeva razvidno je da se bavi politikanstvom, a ne suštinom - što je napravljeno u sustavu, zašto je važno poboljšati položaj učitelja i nastavnika i koliko je rastao proračun i ulaganje u odgoj i obrazovanje u ovom razdoblju u odnosu na neke prethodne periode. To je ono što je bitno", izjavila je Divjak uoči sjednice Vlade. Na njoj će Vlada očitovati o prijedlogu 31 saborskog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana za najave iz HDZ-a da će se još razgovarati o njezinoj ministarskoj poziciji i odnosom s HNS-om, odgovorila je da to treba pitati HDZ-ovce.

"Živimo u demokratskoj državi i društvu, svatko ima pravo na svoje mišljenje. U koalicijskoj vladi svaki partner ima pravo zastupati ciljeve zbog kojih je u vladu ušao. Svi moramo raditi tako da jasnu poruku šaljemo građanima što je zapravo demokracija", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo