'PA HRVATSKA JE PO OVOME PRAVA VOJNA VELESILA!' / U akcije šaljemo isti broj vojnika kao puno veće i bogatije države

Image
Foto: Pixsell
20.6.2017.
20:11
Pixsell
VOYO logo

Vlada predlaže sudjelovanje do 90 pripadnika OSRH u aktivnosti prednje ojačane prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj, sudjelovanje do 200 pripadnika u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi, sudjelovanje do tri pripadnika u operaciji EU Sophia u južnom središnjem Mediteranu, te sudjelovanje do tri pripadnika u operaciji Inherent Resolve, kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Klisović: 'Kako te odluke utječu na odnose s drugim državama?'

Naglasio je da se tim sudjelovanjem promiče interoperabilnost, omogućava sudjelovanje u obuci i vježbama s drugim saveznicima, te jača međunarodna suradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objasnili ste prednosti tih operaciji, suradnja sa saveznicima, no ovo pitanje je par excellence vanjskopolitičko pitanje i pitanje kako te odluke utječu na odnose s drugim državama", kazao je Joško Klisović (Klub SDP-a) zatraživši da sljedeći put kada se bude raspravljalo o sličnim temama u Sabor dođe i ministrica vanjskih poslova i objasni primjerice kako će odlazak vojnika preko granice unaprijediti odnose u NATO, utjecati na odnose s Rusijom i slično.

Iako će Klub SDP-a podržati odluke o slanju vojnika u druge dražave, Klisović je izrazio nezadovoljstvo time što Sabor nije sudjelovao u donošenju ovakvih odluka niti je bio pravovremeno informiran niti su te odluke raspravljene na saborskim odborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se slaže i Robert Podolnjak čiji će Klub zastupnika Mosta biti suzdržan u glasovanju jer smatra da takve odluke trebaju biti bolje prezentirane .

"Smatramo da navedene odluke trebaju biti kvalitetnije argumentirane i obrazložene sa stajališta nacionalne sigurnosti Hrvatske. Na kraju Sabor ne smije biti puka glasačka mašinerija u donošenju najvažnijih odluka po pitanjima nacionalne sigurnosti", kazao je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je također na veliki nesrazmjer broja vojnika koji se šalju u misije i veličinu hrvatskih Oružanih snaga u odnosu na druge daleko snažnije države sa snažnijom vojnom silom koje u tom omjeru ne sudjeluju u tim vojnim operacijama.

"Prema podacima koji su dostupni, s 300 vojnika će sudjelovati Francuska i Španjolska, Njemačka i Kanada s 450, Italija sa 160, Rumunjska sa 120, Belgija sa stotinu, Slovenija s 50. Prema tim podacima moglo bi se zaključiti da je Hrvatska prema svom sudjelovanju od gotovo 300 vojnika prava vojna velesila", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, dodao je, u vojnim misijama NATO-a na Baltiku i Poljskoj ne sudjeluju Portugal, Island, Danska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Grčka i Turska.

Đujić: 'Sudjelovati na simboličnoj razini a ne s 200 vojnika'

Saša Đujić (SDP) dodao je kako bi Hrvatska u tim operacijama trebala sudjelovati na solidarnoj i simboličnoj razini, a da to sigurno nije brojka od 200 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo svi skupa razmišljati o tome da su i EU i sve članice NATO saveza dužne i obavezne zajednički provoditi obranu na cijelom teritoriju svih saveznica", naglasio je Josip Đakić u ime Kluba HDZ-a koji će poduprijeti slanje hrvatskih snaga u sve navedene misije.

Jedino se Klub Živog zida izjasnio protiv slanja hrvatskih vojnika izvan granica - po mišljenju Ivana Pernara, to je samo ispunjavanje želja stranih vladara, Sjedninjenih Američkih Država i Donalda Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoju smo vanjsku politiku predali u ruke ljudi neuravnoteženih poput Trumpa", kazao je.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac kazao je da bi bilo najpametnije da Hrvatska otkaže sudjelovanje u te četiri misije i proglasi neutralnosti jer, kako tvrdi, Hrvatska je premala zemlja da bi sudjelovala u geopolitičkim sukobima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor sjednicu nastavlja u srijedu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo