'VLADA NE MOŽE NA TO UTJECATI' / Plenković komentirao aferu Fortenova: 'Čini se da se druga operacija u zadnji tren odvila u Rusiji'

'Mi konkretnih opipljivih informacija o pozadini ove informacije nemamo službeno. Nama je jasno da s ovom transakcijom nije bila upoznata ni Uprava kompanije'

4.11.2022.
13:05
VOYO logo

"Hvala velikoj većini sindikata na kvalitetnoj suradnji i dogovoru nakon odgovarajućih konzultacija, u vezi sa sklapanjem dodataka Temeljnog kolektivnog ugovora i zahvaljujem ministru Piletiću te svima koji su radili na kompromisnom rješenju. Ispunjeni su svi uvjeti da se za 250 tisuća radnika poveća plaća, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade. "Osnovica plaće ovim povećanjem, uključujući svibanj, ukupno će se podići za 12,3 posto, a od početka našeg mandata za ukupno 33 posto. Najavili smo i povećanje božićnice, regresa i dara za djecu", dodao je. "Ovaj dogovor je bio jako dobar i pravovremen", rekao je Plenković.

"Podsjećam na odluku o povećanju minimalne plaće na neto 4220 kuna s prvim danom siječnja", podsjetio je te dodao da je Europska komisija odobrila sredstva za obnovu hrvatske poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U PRIČU SE UKLJUČUJE I SOA /

Bogati šeik kao paravan za ulazak u Fortenova grupu? 'Moguće je. Jesu li uključeni hrvatski državljani? Ne bih sad...'

Image
U PRIČU SE UKLJUČUJE I SOA /

Bogati šeik kao paravan za ulazak u Fortenova grupu? 'Moguće je. Jesu li uključeni hrvatski državljani? Ne bih sad...'

O Fortenovi

"Mi konkretnih opipljivih informacija o pozadini ove informacije nemamo službeno. Nama je jasno da s ovom transakcijom nije bila upoznata ni Uprava kompanije. To je rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, ne Vlade. Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci kao vlada i nadležna tijela, govoreći o provedbi sankcijskog paketa, komunicirali s upravom Fortenove u pogledu primjene ovog sankcijskog režima. Kad je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, osigurali smo prijelazni rok do kraja listopada i osigurali sve pretpostavke za otkup udjela Sberbanka. Takav odobrenja su izdana od svih nadležnih tijela, za ulazak mirovinskih fondova na mjesto Sberbanke", rekao je Plenković.

"Jedan od fondova, što je poznato javnosti, odustao je od te operacije, pa onda i drugi mirovinski fondovi. Čini se da se druga operacija u zadnji tren odvila u Rusiji, na što Vlada ne može utjecati, sa subjektom iz treće zemlje, gdje nije, prema nama dostupnim podacima, proveden odgovarajući due diligence niti odobrenje od bilo kojeg EU nadležnog tijela i Hrvatske. Odgovor koji imamo od nizozemskih tijela je da tamo nije traženo niti izdano nikakvo odobrenje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade RH danas se na dnevnom redu nalazi prijedlog strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine te odluka o donošenju Strategije razvoja željezničkog sustava RH do 2032. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo