Država će zaraditi 1,5 milijardi kuna manje od planiranog

Donesen je rebalans proračuna kojim su napravljene uštede na velikom dijelu ministarstava s iznimkom Ministarstva obrazovanja.

21.3.2013.
10:21
VOYO logo

Na početku sjednice premijer Zoran Milanović je pozdravio ministre, a posebno Darka Lorencina, novog ministra turizma koji je ovih dana izabran u Saboru.

"Razgovaralo se puno više o nekim drugim stvarima, ali probilo se par riječi o turizmu", kazao je, Milanović o zasjedanju Sabora i dodao da misli da će Lorencin biti dobar ministar jer "ima pretpostavke, ima i karakter".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto ministra financija Linića koji je na putu zbog izdavanja državnih obveznica, rebalans je predstavio njegov zamjenik Boris Lalovac koji je kazao da je glavni razlog rebalansa projekcija gospodarskog rasta koja je smanjena s 1,8 na 0,7 posto BDP-a za 2013.

"Usporavanje ekonomske aktivnosti u EU i našim trgovinskim partnerima, negativna kretanja u nacionalnom gospodarstvu i smanjenje investicija u javnom sektoru doveli su do toga da će se planirani prihodi smanjiti za 1,5 milijardu kuna", kazao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučeno je da će se sredstva umanjiti većini ministarstava osim Ministarstva znanosti, koje će imati 40 milijuna kuna više za znanstvene projekte, a povećat će se i rashodi za Vladu, kojoj ide 5 milijuna kuna za organizaciju obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

Ministarstvo gospodarstva ostaje bez 270 milijuna kuna, Ministarstvo obrane bez 150, poljoprivrede 130, zdravlja 120, pomorstva i infrastrukture 107, regionalnog razvoja 104, a Ministarstvo poduzetništva i obrta ostaje bez 35 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničavanje bonusa

Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) dolazi do usklađivanja zakona s direktivama Europske unije, pogotovo u segmentu bankarskih bonusa. Lalovac je kazao kako Vlada neće ne propisivati koliki će biti bonusi, već će se preuzeti ograničenja sukladno direktivama, dok će se oni određivati sukladno odlukama Hrvatske narodne banke.

"Oni se neće isplaćivati jedanput u gotovini, već kroz dulji period i druge financijske instrumente", kazao je, među ostalim. Novi ZOKI propisuje i tjesniju suradnju HNB-a s nadzornim tijelima europskog bankarstva te se postrožavaju uvjeti za članstvo u nadzornim odborima banaka. Članovi NO-a bit će birani uz suglasnost HNB-a i to zbog upravljanja rizicima i veća kontrole menadžmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je o ovoj mjeri kazao kako ne zna bi li ju osujetio ili ohrabrio, jer ima "mišljenje o ekstremnim bonusima, ali što što su veći to su veći prihodi države".

Bankarska tajna, nastavio je Lalovac, ubuduće se neće primjenjivati na slučajeve kada informacije potražuje Državno odvjetništvo i kod pogrešnih uplata na račune, jer do sada građani o tome nisu mogli dobiti povratnu informaciju od banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisuje se da što sve banke moraju otkriti svojim klijentima kod dizanja kredita, pogotovo o promjenama kamatnih stopa i drugim uvjetima.

Saniranje bolnica košta 1,9 milijardi kuna

Vlada je odlučila i o promjenama Zakona o zemljišnim knjigama, za što je Milanović kazao da se to zove reforma te pozvao medije da pišu o tome i kritiziraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da neće to neki shvatiti kao pritisak na medije. Idemo dalje", kazao je premijer, na što ga je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić podsjetila da ipak moraju glasati o prijedlogu prije toga.

"A da, sorry!", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Rajko Ostojić vrlo je kratko iznio prijedlog odluka o sanaciji zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, s obzirom da se radi o izdvajanju "teškom" 1,9 milijardi kuna. Ovom odlukom izvršit će se sanacija Kliničko-bolničkih centara Osijek, Rijeka i Split te zagrebačkih bolnica Dubrava, Dr. Fran Mihaljević, Klinike za dječje bolesti, Sestara milosrdnica, KBC-a Zagreb te Merkura.

Strankama maksimalnih 1,5 milijuna kuna za izbore za EP

Vlada je odlučila i o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političke stranke dobit će 250.000 kuna za svakog zastupnika koji uđe u Europski parlament, a maksimalno 1,5 milijuna kuna. Oni koji pređu prag, a ne uđu u EP dobit će 50.000 kuna", obznanio je ministar uprave Arsen Bauk.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo