bolji uvjeti / Vlada protiv prijedloga oporbe za smjenom Divjak: Tvrde da je štrajk u školama bio koristan

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Štrajk je u konačnici rezultirao boljim uvjetima za učitelje i nastavnike, pojašnjava Vlada u odbijenici

18.12.2019.
10:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na sjednici u srijedu u potpunosti odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika u Hrvatskome saboru za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

"U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano uz dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja", rekao je kratko premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju Vlade, među inim, stoji da je Vlada sustavno vodila računa o poboljšanju statusa učitelja i nastavnika te ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja kroz četiri područja djelovanja - poboljšanjem materijalnog statusa, nagrađivanjem i napredovanjem najboljih, osiguravanjem sigurnog okruženja za rad koje uključuje opremanje škola i nastavnika te prevencijom nasilja i prilikom za unaprjeđenje nastavničkih i stručnih kompetencija.

"Štrajk, koji je najvećim dijelom bio usmjeren k poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, u konačnici je rezultirao rastom osnovice plaće i rastom koeficijenta složenosti poslova, pri čemu je uzeta u obzir fiskalna održivost državnog proračuna. Na temelju postignutog kompromisa, u sljedećih 12 mjeseci osigurat će se rast osnovice za 6,12 posto te rast koeficijenata složenosti poslova, odnosno dodatka na plaću u iznosu od 6,11", stoji u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: Oporbeni zahtjev za smjenu neargumentiran i politikantski

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ponovila je u srijedu da je SDP-ov zahtjev za njezinim smjenom, o kojem će se danas očitovati Vlada, neargumentiran i politikantski, jer ne uzima u obzir pozitivne pomake koje je ona ostvarila u mandatu.

"Iz ovog neargumentiranog zahtjeva razvidno je da se bavi politikanstvom, a ne suštinom - što je napravljeno u sustavu, zašto je važno poboljšati položaj učitelja i nastavnika i koliko je rastao proračun i ulaganje u odgoj i obrazovanje u ovom razdoblju u odnosu na neke prethodne periode. To je ono što je bitno", izjavila je Divjak uoči sjednice Vlade. Na njoj će Vlada očitovati o prijedlogu 31 saborskog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana za najave iz  HDZ-a da će se još razgovarati o njezinoj ministarskoj poziciji i odnosom s HNS-om, odgovorila je da to treba pitati HDZ-ovce.

"Živimo u demokratskoj državi i društvu, svatko ima pravo na svoje mišljenje. U koalicijskoj vladi svaki partner ima pravo zastupati ciljeve zbog kojih je u vladu ušao. Svi moramo raditi tako da jasnu poruku šaljemo građanima što je zapravo demokracija", kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana za mogućnost da je premijer ipak smijeni, odgovorila je da nju  zanima samo budućnost obrazovnog sustava, da djeca imaju šansu u Hrvatskoj, a sve drugo - odnosi među političarima i strankama za nju je drugorazredni problem.

Upitana za jučerašnju debatu predsjedničkih kandidata, rekla je da je na njoj otvoren popis tema zbog kojih ljudi odlaze iz Hrvatske, a ne zbog kojih bi se trebali vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo