Vlada poručuje: Neće biti bogataške stope poreza

27.5.2010.
21:02
VOYO logo

''Vladin Ured za odnose s javnošću reagira na najave u medijima da će se na prijedlog HSLS-a uvesti četvrta stopa poreza na dohodak od 50 posto na plaće iznad 25. 000 kuna. Ta su nagađanja neutemeljena'', navodi se u priopćenju Vlade.

arti-201005260938006Jutarnji list piše kako je najava čelnika HSLS-a Darinka Kosora da će se za najviša primanja uvesti stopa poreza na dohodak od čak 50 posto naišla na žestok otpor premijerke Jadranke Kosor i Ivana Šukera, potpredsjednika Vlade i ministra financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker je, prema našim informacijama, burno reagirao nakon što je Kosor u javnost izašao sa svojim prijedlogom oporezivanja dohodaka većih od 25.000 kuna megastopom od 50 posto. Kosor je time dolio ulje na vatru svojim ionako nimalo ugodnim odnosima s ministrom financija.

''Ja sam se u subotu u Esplanadi sastao s predsjednicom HDZ-a i iznio joj svoj prijedlog, kojeg je ona ocijenila dobrim i rekla da ga je spremna razmotriti'', rekao je Darinko Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo novim HSLS-ovim prijedlogom ne skrivaju ni u oporbi, kojoj se Darinko Kosor posljednjih mjeseci počeo zamjetno približavati. Sugovornici iz SDP-a Kosorov prijedlog uvođenja megaporeza na dohodak ocjenjuju apsurdnim.

''HSLS bi se konačno trebao pozicionirati na političkoj sceni i reći kome se obraća. Tada bi se i nama bilo lakše postaviti'', rekao je jedan visokopozicionirani SDP-ovac za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, upozorava da će menadžeri, ako se prihvati HSLS-ov prijedlog, dio dohotka isplaćivati u opcijskim dionicama, ili će jednostavno dio dohotka proglasiti za dobit i iznijeti iz zemlje.

Velika je vjerojatnost, strahuje Grčić, i da će najbolje plaćeni dohodak 'razmrviti' na iznose manje od 25.000 kuna i višak isplaćivati kao honorare i bonuse, ili ga jednostavno prikazivati kao trošak poslovanja tvrtke, a sve kako bi izbjegli plaćanje poreza po stopi od 50 posto, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo