PROCURILE SU VLADINE MJERE POMOĆI / Hoćemo li moći preživjeti nakon što se plate režije? Prosudite sami, poznati su neki detalji

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Građanima predstavlja velik problem što je 'plinski udar' došao u 'paketu' s postpandemijskom inflacijom, odnosno poskupljenjem svega neophodnog za život

14.2.2022.
8:49
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Poskupljenje motornih goriva i energenata, a slijedom toga i namirnica te svega ostalog, ukratko - inflacija, problemi su s kojima će se građani Hrvatske suočavati ove godine. Da bi ublažila val poskupljenja i višestruki udar na građane, Vlada je najavila paket mjera koji će predstaviti sredinom ovoga tjedna.

Izdašniji vaučeri i niži PDV na plin

"Pripremili smo sveobuhvatan paket. Mjere će ići da rast cijena struje i plina, koje nažalost nećemo moći u potpunosti izbjeći, bude što manji. U tome će značajnu ulogu imati HEP. U tom kontekstu priprema se i niz aspekata poreznog rasterećenja. Paket će biti izdašan, bit će snažan i vjerujem da će maksimalno zaštititi one najugroženije, ali i sveukupne troškove naših kućanstava od 1. travnja, vodeći računa i o poduzetnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade prošloga četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL je još jučer saznao što će se se naći u tom paketu mjera za obuzdavanje podivljalih cijena i kakvo-takvo ublažavanje pada životnog standarda građana.

Vladin paket mjera po svemu sudeći bit će trodijelni. On uključuje vaučere za plaćanje režija namijenjene najsiromašnijima. Ti bi vaučeri trebali biti većeg iznosa od sadašnjih koji iznose 200 kuna, a proširio bi se i broj korisnika vaučera. Nadalje, smanjit će se PDV na energente, dok će se opskrbljivači u državnom vlasništvu morati odreći dijela zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRI SMJERA MJERA POMOĆI /

RTL otkriva kakvim mjerama Vlada planira zaštititi građane od podivljalih cijena: Stižu vaučeri, pada PDV...

Image
TRI SMJERA MJERA POMOĆI /

RTL otkriva kakvim mjerama Vlada planira zaštititi građane od podivljalih cijena: Stižu vaučeri, pada PDV...

Još se ne zna koliko će poskupjeti plin

Kako se zasad doznaje, Vlada je odustala od smanjenja PDV-a na električnu energiju, a PDV na prirodni plin bit će snižen sa sadašnjih maksimalnih 25 posto, ali se još ne zna hoće li iznositi 13 ili pet posto.

Najveći udar na džepove građana, koji gospodarstvenici i javni sektor već osjećaju, jest poskupljenje prirodnog plina. Plin je na međunarodnim burzama skuplji u prosjeku čak 400 posto. Za građane će plin poskupjeti od 1. travnja, ali se još ne zna koliko. Barata se različitim postocima - neki spominju poskupljenje od čak 70 posto - ali nekako se zasad čini najrealnijim da će građanima na godišnjoj razini računi za plin biti veći od 2750 do 3000 kuna. Do poskupljenja goriva došlo je zbog povećane potražnje nakon što je svijet počeo izlaziti iz pandemijske krize, dok je cijena prirodnog plina u Europi značajno skočila što zbog zelene energetske tranzicije, a što zbog krize oko Ukrajine zbog čega je uzdrmana opskrba Europe ruskim plinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudima ove godine 1. travnja neće biti do šale

Činjenica jest da je u Hrvatskoj cijena plina godinama bila vrlo niska i da vrijeme jeftinog prirodnog plina nepovratno prolazi na račun prelaska na obnovljive izvore energije. Građanima će predstavljati problem što je ''plinski udar'' došao u ''paketu'' - ne onom Vladinom - skupa s postpandemijskom inflacijom , poskupljenjem goriva i rastom cijena prehrambenih proizvoda.

Sredinom tjedna vidjet ćemo hoće li Vlada potvrditi paket mjera čiji je sadržaj dospio do javnosti te za koliko će smanjiti PDV na prirodni plin i hoće li, kako neki spominju, računi za taj energent građanima biti već i prije 1. travnja. Dana kojeg im ove godine baš neće biti do šale. Ostaje također za vidjeti i koliko dugo će Vlada držati zamrznute cijene goriva i kojim tempom će se nastaviti poskupljenje namirnica i osnovnih potrepština. Optimisti vjeruju da će inflacija jenjavati kako se svijet bude vraćao u normalne tokove nakon pandemijskih šokova, dok oni manje optimistični predviđaju dug i težak oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo