DRŽAVA ODLUČILA 'PRESJEĆI': / Od lipnja neće svi poduzetnici dobiti pomoć, Vlada će pomoći samo jednoj skupini

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Onim najpogođenijima krizom tromjesečne mjere pomoći bit će produljene i u lipnju, ali pravo na pomoć od 4000 kuna po radniku imat će samo oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto

25.5.2020.
20:49
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Alo je neki poduzetnik dobio 3250 i 4000 kuna po radniku za ožujak i travanj, za svibanj neće dobiti tu pomoć ako je ove godine isplatio dobit. Prijedlog je to s kojim, kako doznaju 24 sata, Vlada ide na Gospodarsko socijalno vijeće pred poslodavce i sindikate.

Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

Image
NEMA OTPUŠTANJA DOK TRAJU MJERE: /

Nakon toga nema prepreka da dobijete otkaz; HZZ: 'Taj uvjet nije bio ni propisan, promijenilo se nešto drugo'

Najpogođeniji će dobiti pomoć i u lipnju

Prema dosadašnjim pravilima, svi koji imaju pad prometa od 20 posto ili su zbog epidemije bili zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera, imali su pravo na 3250 kuna za ožujak, odnosno 4000 za travanj po radniku uz uvjet da ga ne otpuste. Nakon kritika da su pomoć mogli dobiti i oni koji su si isplatili dobit iz 2019. godine, Vlada je sada odlučila to presjeći, a za tu odluku navodno ima podršku i sindikata i poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, onim najpogođenijima krizom tromjesečne mjere pomoći bit će produljene i u lipnju, ali pravo na pomoć od 4000 kuna po radniku imat će samo oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto.

Pomoć od 4.000 kuna ostaje za oko 100.000 radnika

"Ideja je da poslodavci i sindikati predlože još neke srodne djelatnosti koje bi trebale dobivati pomoć, poput organizatora događanja koji su također pogođeni i bit će obuhvaćeni. Procjena je da će pomoć od 4000 kuna ostati za oko 100.000 radnika", kazao je za 24 sata neimenovani sugovornik iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mjera subvencije za kraći radni tjedan, one zasad neće biti dio Vladinog paketa. Čekaju se, naime, kriteriji koje bi EU trebala objaviti tijekom ljeta.

Specijalizirani portal Fininfo je napravio analizu isplate pomoći za ožujak koja je pokazala da je isplaćeno 1,55 milijardi kuna za skoro 485.000 radnika zaposlenih kod skoro 84.000 tvrtki i obrta, što je trećina aktivnih tvrtki u gospodarstvu koja zapošljava 38 posto svih radnika u privatnom sektoru. Najviše novca je otišlo ugostiteljima, a zatim trgovini na veliko i malo. Na četvrtom mjestu je djelatnost smještaja, a na petom prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo