Sjednica Vlade / Plenković: 'Najbrža smo članica Europske unije po smanjenju javnog duga'

Vlada je raspravljala i o prijedlogu zakona o pomilovanju

6.6.2019.
10:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković se na početku svog uvodnog govora na sjednici Vlade usvrnuo na izvješće koje je jučer objavila Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo s onime što je Komisija kazala. Mislim da je važno da su primijetili napredak u provođenju strukturnih reformi. Preporuke praktički pokazuju da većina reformskih napora ide u dobrom smjeru", rekao je Plenković, dodajući da je Komisija i mirovinsku reformu ocijenila pozitivnom.

"Ono gdje moramo ostvariti dodatne napore je korporativno upravljanje javnim poduzećima. U tom pogledu Ministarstvo državne ivomine obavlja niz aktivnosti. Moramo zadati dodatan cilj svim kompanijama u državnom vlasništvu. Čini mi se da su preporuke dodatno ohrabrenje za reformski proces koji vodimo treću godinu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je također istaknuo da "smo najbrža članica Europske unije po smanjenju javnog duga".

"Imali smo prošlog tjedna 25 godina kune, bio je to lijep događaj u Arheološkom muzeju. Tko od vas nije bio savjetujem da ode i vidi koliko je relevantna hrvatska kuna za našu monetarnu politiku. Dobra je prilika da evociramo postignuća u 25 godina i da kažemo što Vlada radi za strategiju uvođenje eura, postupno i sustavno u sardnji s HNB-om da bismo u došli u poziciju ući u drugi mehanizam, zahvaljujući rapidnom smanjenju duga. Najbrža smo članica Europske unije po smanjenju javnog duga, plan je do 2022. doći na 62 posto udjela u BDP-u čime bismo ispunili i peti kriterij, druge ispunjavmao sada i bili dio tješnije europske integracije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostalo, na dnevnom je redu Prijedlog strategije upravljanja javnim dugom za razdoblje 2019.-2021., Nacrt prijedloga zakona o pomilovanju, Nacrt konačnog prijedloga zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu te Nacrt prijedloga nacionalnog programa športa 2019.-2026.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike