SJEDNICA VLADE /

Plenković: 'Osuđujemo napad na naše vojnike, radit ćemo na tome da što prije dođu u Hrvatsku'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U ovih 16 godina koliko je hrvatska vojska prisutna u takvim misijama nije zabilježen sličan napad

24.7.2019.
11:48
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade osvrnuo se na napad na hrvatske vojnike u Afganistanu.

''Nažalost, u ovom napadu ozlijeđena su tri hrvatska vojnika, od čega je jedan u životnoj opasnosti. Osuđujemo ovaj napad. Naši su časnici u kontaktu s obiteljima ozlijeđenih vojnika, njima se pruža pomoć. Ovo jer prvi incident ovakve vrste i razmjera u 16-godišnjem iskustvu operacije ISAF. 99 pripadnika je trenutačno u Afganistanu. Radit ćemo na tome da vojnici što prije dođu Hrvatsku čim budu u mogućnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bombaš samoubojica je u srijedu u jutarnjim satima napao vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Trojica hrvatskih vojnika koji ne sudjeluju u borbenim misijama, već su tamo kao savjetnici afganistanske specijalne policije, teško su ozlijeđeni. 

Jedan od njih, 27-godišnjak, ima teške ozljede glave i on je u životnoj opasnosti. Ostala dvojica, 27 i 32 godina, teško su ozlijeđena, ali nisu životno ugroženi. Kod jednog se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom, rekao je na izvanrednoj presici MORH-a ministar Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i rekonstrukciju Vlade te novim ministrima i potpredsjednicima Vlade čestitao na preuzimanju novih dužnosti.

"Zahvaljujem na jasnoj i čvrstoj potpori u Saboru. Čestitam i saborskim dužnosicima na potpori. Očekujem da predano radimo na ispunjavanju našeg programa na dobrobit svih građana. Zahvaljujem i dosadašnjim ministrima i ministricama na njihovom doprinosu u radu Vlade."

Osvrnuo se i na posjet bugarskog predsjednika rekavši da rade na daljnjem jačanju suradnje između ovih dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bugarska iskustva su nam vrlo korisna i na njima smo dijelom temeljili našu politiku."

Plenković je istaknuo i kako je dio Vlade posjetio ATP Umag te čestitao organizatorima tog turnira, kao i onog na Braču, koji promoviraju hrvatski sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to prilika i za kontakt s brojnim gospodarstvenicima i gradonačelnikom Umaga."

Najavio je i sutrašnju sjednicu Vlade u Čakovcu rekavši da su pripremili kvalitetan dnevni red, a planiraju posjetiti i tamošnje poduzetnike, školu...

Ministarstvo uprave i DZS utvrđuju broj potpisa za referendum "67 je previše"

Vlada je u srijedu zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjerom broja i vjerodostojnosti popisa birača utvrde ukupan broj potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše", kojim sindikati traže da dob za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostane na 65 godina i ne diže se na 67.

 Vlada je prihvatila zaključak vezano za provjeru broja i vjerodostojnosti popisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše", zaduživši Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da utvrde ukupan broj potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ministarstvo uprave će utvrditi ukupan broj potpisa birača te će nakon toga zadužiti Državni zavod za statistiku da, iz ukupnog broja popisa birača, utvrdi uzorak statističkom metodom slučajnog uzorka iz kojeg će se provjeriti popisi birača, usporedbom podataka unesenih u potpisnu listu s podacima o registru birača", istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica.

 Naveo je kako se tim zaključkom zadužuje Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere jesu li potpisi prikupljeni u u skladu sa Zakonom o referendumom. Ministar Malenica pojasnio je i da će, temeljem poduzetih aktivnosti, Ministarstvo uprave obavijestiti hrvatsku Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Vlada je prihvatila i prijedlog uredbe o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave.

 Malenica je rekao kako se time želi očuvati nužna razina jednobraznosti pri izradi i donošenju uredbi o unutarnjem ustrojstvu pojedinih tijela državne uprave.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo