Vlada popravila rupu u vlastitom zakonu

Radnici koji su dosad pokušali od poslodavaca naplatiti plaće preko ovrhe, obično bi se našli pred zidom jer im isti taj poslodavac nije htio izdati potvrdu o neisplati plaće.

11.12.2012.
8:42
VOYO logo

Naime, Vlada je djelomično prihvatila prijedlog Hrvatskih laburista da se kaznenim djelom proglasi ako poslodavac radniku u slučaju neisplate plaće ne izda i potvrdu da nije dobio plaću. Podsjetimo, u Kaznenom zakonu postoji članak koji kaznenim djelom proglašava takozvanu objesnu neisplatu plaće, kada poslodavac ne plati radniku iako ima novaca. No, ako poslodavac ima financijskih problema, neisplata plaće nije kazneno djelo.

Vlada je sada prihvatila rješenje laburista da neizdavanje potvrde o neisplati plaće bude kazneno djelo i to za poslodavca koji nije isplatio plaću zbog financijskih problema. Onom koji plaću nije isplatio iz obijesti ostaje samo kazneno djelo neisplate plaće, ali mu se ne dodaje drugo zbog neizdavanje potvrde, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista mi nije jasna odluka Vlade. Ovo sam već više puta naglašavao – nama nije u interesu niti nas zanima da poslodavci idu u zatvor. Od toga radnik nema ništa. Samo želimo da radnik dobije potvrdu o neisplati plaće kako bi imao dokument koji ima snagu ovršne isprave kako bi se prije ili kasnije mogao naplatiti. U slučaju da nema tu potvrdu radniku ostaje samo tužba protiv poslodavca i sudski proces koji može potrajati i pet šest godina", komentirao je šef laburista Dragutin Lesar.

Navodno je Vlada uvela ovu promjenu u kazneni zakon na poticaj DORH-a, iz kojeg je neslužbeno poručeno da bi im takvo rješenje pomoglo u kaznenom progonu nesavjesnih poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo