VLADA NAJAVILA UŠTEDE, A DOGODILO SE OVO: / Umjesto 88 pomoćnika ministara, imat će 97 ravnatelja. Pogledajte koliko će to koštati

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Većina onih koji traže veći broj ravnatelja nego što imaju pomoćnika ili su već prije smijenili neke pomoćnike

11.11.2019.
8:44
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Natječaji za ravnatelje upravnih organizacija u ministarstvima otkrivaju kako 20 ministarstava traži više ravnatelja nego što trenutačno imaju pomoćnika.

Do tog je zaključka Jutarnji list došao proučavajući sve natječaje koje su ministarstva raspisala od 9. listopada do 8. studenoga-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema registru dužnosnika koji objavljuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, u ovom trenutku ministarstva imaju 88 pomoćnika ministara, a javnim natječajima traže ukupno 97 ravnatelja uprava.

Imaju četiri pomoćnika, a traže osam ravnatelja

Većina onih koji traže veći broj ravnatelja nego što imaju pomoćnika ili su već prije smijenili neke pomoćnike, ili na čelu nekih uprava nisu bili pomoćnici, nego drugi dužnosnici ili službenici pa su sada iskoristili priliku da popune to radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, primjerice, u ovom trenutku ima četiri pomoćnika, a traže čak osam ravnatelja za svojih osam uprava.

- U sastavu Ministarstva ustrojeno je osam upravnih organizacija. Javni natječaj raspisan je za sva radna mjesta ravnatelja, a razlika u odnosu na imenovane pomoćnike ministra postoji zato što su neki pomoćnici ministra razriješeni dužnosti prije raspisivanja natječaja - kažu Jutarnjem u tom Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovna plaća veća za 600 kuna

Slična je situacija i u Ministarstvu kulture gdje su ustrojene četiri upravne organizacije pa je natječaj raspisan za četiri ravnateljska mjesta, iako trenutačno imaju tri pomoćnika.

- Pomoćnica ministrice za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu suradnju Iva Hraste Sočo razriješena je dužnosti 30. rujna, na osobni zahtjev, a Upravu za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju u ovom trenutku kao v.d. ravnateljice vodi Dubravka Đurić Nemec, zaposlenica Ministarstva - poručuju iz kabineta ministrice kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući ravnatelji uprava po ministarstvima imat će osnovnu plaću veću za gotovo 600 kuna bruto nego što su imali pomoćnici. To znači da će se za ravnatelje uprava, bez dodataka na plaću, na godišnjoj razini morati izdvajati gotovo 700.000 kuna više u bruto iznosu ili u četiri godine, koliko će im trajati mandat, 2,8 milijuna kuna više.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo