U NABAVI 220 LIMUZINA ZA BRANITELJE JEDAN DETALJ BAŠ BODE U OČI: / 'Netko kupuje dodatno vrijeme'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakuš
23.10.2017.
21:15
PIXSELL, Goran Jakuš
VOYO logo

Riječ je o nabavi 220 osobnih automobila za stopostotne ratne vojne invalide. Ukupni trošak nabave je 35 milijuna kuna, a u natječaju je specificirano da vozila moraju biti s petero vrata, motorom s najmanje najmanje 125 konjskih snaga, automatskim mjenjačem i sličnim detaljima koji odlikuju limuzine.

Image
VLADIN NATJEČAJ VEĆ IZAZIVA ŽUSTRE REAKCIJE: /

'Raspisali su ga kako bi počastili branitelje - pa nisu džabe čučali ispred šatora'

Image
VLADIN NATJEČAJ VEĆ IZAZIVA ŽUSTRE REAKCIJE: /

'Raspisali su ga kako bi počastili branitelje - pa nisu džabe čučali ispred šatora'

"To mogu isporučiti samo oni koji unaprijed zanju za natječaj"

No, unatoč demantiju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, u oči bode da nabava 220 limuzina ima vrlo kratak rok isporuke - samo 22 dana od odluke o odabiru. Takvu količinu vozila, upozoravaju stručnjaci iz autoindustrije, mogu isporučiti samo oni ponuditelji koji unaprijed znaju za natječaj. Osim toga, piše Jutarnji list, upadljiv je još jedan detalj iz natječaja: iako je isporuka vozila ograničena na samo tri tjedna, Ministarstvo je propisalo da odluku o odabiru ponuđača ima pravo donijeti u čak 120 dana, odnosno u roku koji je pet puta dulji nego što ga daje za isporuku cijele jedne flote vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci iz autoindustrije postavljaju pitanje kako je moguće da se za odabir najboljeg ponuđača predviđa razdoblje od čak četiri mjeseca dok se istodobno zahtijeva da isporučitelj automobile na lageru za pregled ima u roku od samo tri tjedna te nije li svrha te višemjesečne stanke da si netko 'kupi dodatno vrijeme'.

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

U ponovljenom natječaju još kraći rok isporuke

Jedan od potencijalnih ponuđača tvrdi da zadani dugi rok za odluku i kratki rok za isporuku automobila sugerira pogodovanje nekome tko vozila unaprijed ima na lageru, ali mu Ministarstvo ipak odbija produljiti rok isporuke smatrajući da je ovaj sasvim dostatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi natječaj, raspisan u rujnu, na koncu je bio poništen jer nije stigla niti jedna valjana ponuda. U tom je poništenom natječaju rok za isporuku vozila bio 55 dana. No i tada su ponuđači upozoravali Ministarstvo branitelja da bi ga trebalo produljiti, naročito zbog dugačkog roka za donošenje odluke. No, kada je Ministarstvo hrvatskih branitelja 13. listopada raspisalo novi natječaj, rok za isporuku je skraćen na 22 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo