Na Linićevoj crnoj listi i građani koji prihodima neće moći opravdati imovinu

Na sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog o prodaji HŽ Carga te o jamstvima za još dvije HŽ-ove tvrtke kćeri, a prihvaćene su i izmjene Zakona o porezu na dohodak.

25.7.2013.
9:27
VOYO logo

Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, prijedlog dopuna Zakona o porezu na dohodak donosi stavku da se počne objavljivati popis poduzetnika koji ne isplate tri plaće zaredom. No, na listama će se naći i građani koji neće moći svojim prihodima pravdati imovinu koju su stekli, koji su "kao krupne ribe", kazao je ministar.

"Najviše postupanja Porezne uprave će biti da onima koji ne plaćaju poreze da im dodatno odrežemo poreze. Javno ćemo objavljivati i sva rješenja da se ostvarila imovina bez dovoljnih prihoda. Javno ćemo pokazati sve one koji nisu plaćali porez", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izmjenama Zakona o porezu na dohodak izjednačavaju se prava na osobni odbitak za hrvatske rezidente i rezidente EU i Europskog gospodarskog prostora koji pretežiti dio svog dohotka ostvare u Hrvatskoj. Oni građani RH koji mirovinu ostvaruju iz inozemstva, više neće sami raditi obračun predujma poreza na dohodak, nego će to raditi Porezna uprava.

Prihvaćen prijedlog prodaje 75% HŽ Carga

Na dnevnom redu je i prihvaćena ponuda rumunjske kompanije Feroviar Roman za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu. To je početkom tjedna najavljeno na sjednici Povjerenstva za željeznice, a od prodaje bi država trebala zaraditi 1,1 milijardu kuna. Ministar Siniša Hajdaš Dončić je kazao da je bilo ukupno sedam ponuda, na natječaj su se javile tri tvrtke, ali samo jedna ponuda je bila potpuna i zadovoljila svih 11 točaka natječaja, a to je rumunjski Feroivar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojen je i Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu dionica trgovačkih društava Croatia osiguranje d.d. i Jadranski naftovod d.d. u Umirovljenički fond, kojim je, kako je objasnio Linić, bivša Vlada 36 posto dionica Janafa netransparentno raspodijelila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo