SVE ZBOG SLUČAJA JANAF / Vlada na korak do vraćanja sigurnosnih provjera dužnosnika i direktora javnih tvrtki: 'To je potrebno!'

Iz SOA-e su nam potvrdili da provjera do sada nije tražena ni za jednog predsjednika uprave državnih tvrtki

24.9.2020.
18:30
VOYO logo

Plenković poručio Milanoviću da ne šalje zbunjućuje poruke. Vraća li Vlada sigurnosne provjere bez koje je danas postavila i privremenog šefa Janafa.  

HDZ-ovac Stjepan Adanić od danas vodi Janaf. Dosadašnjeg člana Uprave te državne tvrtke Vlada je imenovala do izbora novog putem javnog natječaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom je mjestu zamijenio Dragana Kovačevića, prvoosumnjičenog u aferi Janaf zbog koje je Vlada na korak do ponovnog uvođenja sigrnosnih provjera dužnosnika i direktora javnih tvrtki, što bi bio sastavni dio antikorupcijskog paketa koji je u pripremi.

"Jeste li sigurni da se protiv novog predsjednika uprave Janafa ne provode izvidi? Pretpostavljam da se ne provode. Niste sigurni, može se ponoviti ova situacija? Može se uvijek ponoviti ova situacija. Sigurnosne provjere su postupci koje provodi sugurnosna agencija, po zakonu nije regulirano da je to potrebno raditi za predsjednike uprava, odnosno članova uprava poduzeća. Nije regulirano da je obveza, ali može biti opcija? Ne mislim dalje raspravljati na tu temu", odgovarao je danas na novinarska pitanja ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No rasprava u Vladi već je otvorena. Štoviše, dio ministara javno najavljuje povratak sigurnosne procjene za sve dužnosnike pa i predsjednike uprava državnih tvrtki:

"Treba! Radimo na tome i mislim da ćemo to i uvesti", poručio je ministar graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na sličnom je tragu: "Sigurno ćemo ćemo sada kroz strategiju i radnu skupinu za izradu Strategije za borbu protiv korupcije raspraviti to pitanje, ali svakako da to treba u tom dijelu poduzeti".

"Mislim da je to jedan dobar način da se jednostavno zna tko su ljudi koji poduzimaju odgovorne dužnosti, mislim da s tim nitko nema problem", rekla je pak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ministar za rtl /

Malenica u Direktu: 'Milanovićeva izjava je neprihvatljiva! Uvođenje sigurnosnih provjera možda će biti dio nove strategije protiv korupcije'

Image
ministar za rtl /

Malenica u Direktu: 'Milanovićeva izjava je neprihvatljiva! Uvođenje sigurnosnih provjera možda će biti dio nove strategije protiv korupcije'

Sam premijer je prije dva dana o Kovačevićevom imenovanju rekao: "Mi smo sva imenovanja radili na način da smo sve provjeravali tada I to je to. SOA je radila provjere? Redovitim putem".

Da bi sinoć poručio: "Vi ste jučer rekli da je gospodin Kovačević prošao sigurnosnu provjeru SOA-e? Ne, to vi kažete. Ja sam rekao da smo prošli sve procedure kako ide za imenovanje članova uprave. Da, ali rekli ste da je prošao provjeru. Ne, da je prošao procedure. Sigurnosne provjere traju one prave jako dugo, traju recimo tri mjeseca, onda ćemo sve usporiti što god radimo. Ali je li se sada to otvorilo kao tema? A možemo dakle svakoga čekirati do najdaljega, ali i kad ih čekiramo nemamo jamstava za ovakve stvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za povratak sigurnosnih provjera i SDP

Za opciju povratka sigurnosne provjere, što je kao obvezu ukinula upravo Vlada Zorana Milanovića sada se zalaže i SDP:

"Ja mislim da se jedna kvalitetna i dobra provjera može napraviti i brže i s obzirom da to imaju i Europske zemlje, Hrvatska ne bi trebala biti izuzetak", rekao je Nikša Vukas (SDP), predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Vlada mogla zatražiti sigurnosnu procjenu za bilo kojeg dužnosnika pa i za članove uprava državnih tvrtki, iz SOA-e su nam potvrdili da provjera do sada nije tražena ni za jednog predsjednika uprave državnih tvrtki. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo