javna ponuda / Vlada kreće u prodaju autocesta: Branitelji će dobiti manje nego prodajom INA-e i HT-a?

Vlada je prelomila - autoceste definitivno idu u prodaju, ponudit će ih građanima na javnoj ponudi. Na sličnim dražbama, kada je Vlada Ive Sanadera prodavala Inu i HT, građani su stajali u redovima za dionice. Svoj dio kolača ovaj put će dobiti branitelji, ali upola manje nego prošla dva puta

15.5.2015.
18:49
VOYO logo

Nakon dugo godina bez velikih prihoda, braniteljski bi se fond do kraja godine ponovno mogao 'udebljati'.

Prođe li plan B monetizacije, dio autocesta pripast će i braniteljima. Iako Vlada više nije zakonom obvezna dati postotak od privatizacije braniteljskom fondu, to bi se moglo promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dogovoru s premijerom radimo na tome da se ponovno vrati i da se braniteljima vrati, najviše za stipendiranje jer to je naše najplemenitije što imamo u fondu te za zakladu koja pomaže najteže socijalne slučajeve među braniteljima, da se vrati ovaj dio", pojasnio je ministar branitelja Predrag Matić.

Image
PITANJE JE NEUSTAVNO /

Ustavni sud zabranio održavanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju!

Image
PITANJE JE NEUSTAVNO /

Ustavni sud zabranio održavanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju!

Međutim, da bi se u ovom slučaju vratio, mora uspjeti Vladin plan B za monetizaciju autocesta. Ustavni sud im je možda srušio referendum, no sindikati ne posustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je veleizdaja i očekujemo da branitelji neće nasjesti na ovakve trikove Vlade", kazao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Oni iz Savske 66 sasvim sigurno - neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek ćemo podržati ono što kažu sindikati iz autocesta, da li se oni uopće slažu oko te prodaje i oko svega što se misli. Međutim, ovdje je važno istaknuti da je prodana i Croatia osiguranje i niz drugih pa ova Vlada ništa od toga nije dala braniteljima", naglasio je organizator prosvjeda ispred Ministarstva branitelja Josip Klemm.

Kritike zbog privatizacije HAC-ONC-a Vladu stižu i u Saboru, kako od nekadašnjih suradnika, tako i od HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ovo ukazuje samo na to da se pokušava manipulacijama nabrzinu pridobiti naklonost glasača", rekao je Slavko Linić.

"Vidite koje je to lutanje. Prije mjesec dana ste imali jednu izjavu, danas drugu i kad nemate jednu studioznu podlogu za rješavanje ovakvih stvari, onda je vrlo teško i reći nešto o rješenju, uglavnom ovako velike i krupne stvari se ne rade na ovakav način", dodao je Ivan Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što u Vladi zaista planiraju, detaljno bi se trebalo znati početkom idućeg tjedna kada u javnu raspravu ide prijedlog zakona.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo