Vlada kreće u likvidaciju 18 tisuća poduzeća

Novi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će uskoro s tržišta nestati dugotrajno nelikvidnih 18 tisuća tvrtki koje nemaju zaposlenih ni imovine, a duguju oko 11 milijardi kuna.

6.7.2010.
12:12
VOYO logo

Budući ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je plan da idućeg tjedna uputi Vladi prijedlog izmjena Stečajnog zakona.

Riječ je o važnoj mjeri iz Vladina programa za oporavak gospodarstva u nadležnosti Ministarstva pravosuđa, koja se odnosi na veliko čišćenje tržišta od trajno nelikvidnih subjekata, smatra Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacrt izmjena stečajnog propisa zapravo je gotov i predviđa efikasniji i elastičniji postupak. Tako bi s tržišta nestalo u kratkom roku oko 18.000 subjekata koji su dugotrajno nelikvidni, nemaju zaposlenih ni imovine i duguju oko 11 milijardi kuna", kazao je za Poslovni dnevnik Bošnjaković.

Cilj mu je, naveo je, stečajnim promjena pojačati odgovornost u poslovanju trgovačkih društava, a državu osloboditi obveze plaćanja troška stečajnog predujma. Kada Porezna uprava predloži otvaranje stečaja, više neće po novom zakonu morati uplatiti predujam. Kako rad i potrebe sudova financira državni proračun, nema smisla odredba po kojoj Porezna uprava mora uplaćivati predujam stečajnim sudovima da bi ispitali uvjete za otvaranje stečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država nema nikakav trošak za sudjelovanje u parničnim i ovršnim postupcima. Prema uzoru na to rješenje lišava se financijske obveze za prethodni stečajni postupak. Ušteda iznosi 180,000.000 kuna jer se planira likvidacija 18.000 subjekata po skraćenom postupku, a za svaki bi po važećem zakonu platila 10.000 kuna.

Val likvidacija koji dolazi izazvala je Porezna uprava koja godinama nije pokretala stečajeve iako je obvezna po važećem Zakonu o platnom prometu. Propust Porezne uprave da predloži stečaj u roku od 30 dana od kada dobije obavijest banaka da je subjekt u blokadi duže od 60 dana redovito je pravdan manjkom sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003260536006 arti-201004160162006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo